Uprkos plaćanju otkupnine, trećina kompanija nikad ne povrati podatke

by Vesna Lapčić

U čak 79 odsto kompanija došlo je do poremećaja u poslovanju, finansijskog gubitka ili drugog zastoja u 2020. godini zbog nedovoljne pripremljenosti za sajber napade, a kao glavni krivac je identifikovan ransomware – navodi se u izveštaju zasnovanom na globalnom istraživanju Mimecast-a „Stanje bezbednosti e-pošte“, sprovedenom na 1.255 lidera u oblasti informacione tehnologije i sajber bezbednosti tokom 2020. godine.

Da je ransomvare glavni krivac za poremećaje u poslovanju izjavilo je 61 odsto ispitanika, što je 20 odsto više nego u 2019. godini.

Kompanije su zbog zastoja u sistemu izgubile u proseku šest radnih dana, a čak 37 odsto njih je reklo da je zastoj trajao nedelju dana ili više.

Među žrtvama, 52 odsto je platilo zahteve za otkup podataka, a od njih je svega 66 odsto uspelo da podatke i povrati. Preostalih 34 odsto nikad više nije videlo svoje podatke, uprkos plaćanju otkupa.

Iako je ransomvare predstavljao veliki problem za organizacije u 2020. godini, nije bio i jedini. Istraživanje govori i o novim trendovima: za početak, obim pretnji je uvećan 64 odsto, a u osam od deset slučajeva koristi se e-mail. Skoro polovina ispitanika, 47 odsto, primetila je da raste broj prevara preko e-maila.

Zatim, 71 odsto ispitanika zabrinuto je za arhivirane razgovore obavljene kroz razne platforme. Na ovakav rezultat sigurno je uticala i pandemija jer ljudi rade od kuće, više se koristi e-mail kao i platforme za onlajn komunikaciju, zaključuje se u istraživanju.

Da su njihove organizacije ranjive kada je reč o e-mailu reklo je 40 odsto ispitanika, smatrajući da su zaposleni laka meta za „pecanje“, malver i druge napade.

Sličan broj, 43 odsto, reklo je da je naivnost zaposlenih kada je reč o sajber bezbednosti jedna od njihovih najvećih slabosti, a ipak samo svaki peti ispitanik navodi da ima kontinuiranu (više od jednom mesečno) obuku o svesti o bezbednosti.

S obzirom na sve iznete podatke, ne čudi što čak 70 odsto ispitanika veruje da će se navedeni trendovi kad je reč o sajber napadima nastaviti i tokom ove godine upravo preko elektronske pošte. Taj procenat je u 2020. bio 59 odsto.

Foto: Pixabay.com

Related Posts