Nemačka će nacionalizovati gasnog giganta Uniper

by Vesna Lapčić

Nemačka će nacionalizovati gasnog giganta Uniper u nastojanju da obezbedi snabdevanje energijom usred rata u Ukrajini, prenosi BBC.

Ugovorom će nemačka vlada preuzeti 98,5% udela u kompaniji po ceni od 8,5 milijardi evra (7,4 milijarde funti).

Nemačka je najveći evropski uvoznik ruskog gasa, a posebno je pritisnuta jer je Rusija smanjila isporuke poslednjih meseci.

Izvršni direktor Klaus-Diter Maubah rekao je da će ovaj dogovor pomoći Uniperu u ulozi „snabdevača energije kritičnog za sistem”.

Pre rata u Ukrajini, Rusija je snabdevala Evropu sa oko 40% svog prirodnog gasa, a na sankcije Zapada je odgovorila postepenim prekidom snabdevanja.

Početkom ovog meseca obustavila je snabdevanje gasovodom Severni tok 1, tvrdeći da su potrebne popravke – ali je kasnije rečeno da se snabdevanje neće nastaviti dok sankcije ne budu ukinute.

Uniper je najveći kupac ruskog gasa u Nemačkoj. Poslednjih meseci morala je da zameni rusko snabdevanje alternativama sa otvorenog tržišta, gde su cene skočile.

Finski vlasnik Unipera Fortum rekao je da je kompanija akumulirala blizu 8,5 milijardi evra (7,4 milijarde funti) gubitaka u vezi sa gasom „i da ne može da nastavi da ispunjava svoju ulogu kritičnog dobavljača sigurnosti snabdevanja kao privatna kompanija”.

Prema uslovima sporazuma, nemačka vlada će kupiti Fortumove akcije u Uniperu za 500 miliona evra (437 miliona funti) i uložiti 8,0 milijardi evra (7,0 milijardi funti) gotovine u posao.

Vlada je već preuzela 30% udela u Uniperu kao deo sporazuma o spasavanju u julu.

Ranije ovog meseca, takođe je ušala u razgovore sa drugim velikim dobavljačem gasa, VNG, oko mogućeg paketa spasa.

Ministar ekonomije Robert Habek rekao je da je nacionalizacija Unipera „neophodan“ korak koji bi pomogao „da se obezbedi sigurnost snabdevanja Nemačke“.

On je takođe rekao da je, uprkos gubitku ruskih zaliha, Nemačka uspela da napuni svoja skladišta gasa do preko 90 odsto kapaciteta uoči zime.

Foto: Unsplash.com

Related Posts