Neki pasoši su bolji od drugih. Koji su „najbolji“ i gde je na toj listi srpski?

by Vesna Lapčić

Novi indeks rangira Luksemburg kao najbolji pasoš na svetu. Mala evropska država zauzela je prvo mesto od 199 mesta u „Nomad passport Index  2022“ koji je objavila konsultantska kuća za poreze i imigraciju Nomad Capitalist.

Srbija se nalazi na 70. mestu, Hrvatska deli 42. mesto sa Bugarskom, Crna Gora 82. mesto deli sa Severnom Makedonijom, a Bosna i Hercegovina deli 91 mesto sa Venecuelom i Rusijom. Slovenija je na 30. mestu i najbolje rangirana od svih bivših SFRJ država.

Dok se mnoga rangiranja pasoša fokusiraju isključivo na putovanja bez viza, ovaj indeks u svoje bodovanje dodaje oporezivanje, globalnu percepciju, mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva i lične slobode. Svaki od ovih pet kriterijuma nosi određeni procenat bodova, najviše – 50% jeste mogućnost putovanja bez viza dok oporezovanje učestvuje sa 20%.

„Ne mislim da je putovanje bez viza sve što je važno“, rekao je izvršni direktor Endrju Henderson.

Na primer, američki i kanadski pasoši su slični po snazi putovanja, rekao je on. Međutim, „ako ste Amerikanac, podležete porezima bez obzira gde živite, tako da ta dva pasoša ne bi trebalo da budu rangirani jedan pored drugog.“

Evo liste prvih 22 najboljih pasoša po ovom indeksu:

  1. Luksemburg
  2. Švedska
  3. Irska
  4. Belgija i Švajcarska
  5. Finska, Češka Republika i Portugal
  6. Holandija i Singapur
  7. Italija
  8. Danska, Austrija, Nemačka, Francuska i Južna Koreja
  9. Malta
  10. Island, Norveška, Novi Zeland, Slovačka i Japan

Foto: Pixabay.com

Related Posts