Najveće internet kompanije. Amazon je drugi, a ko je prvi?

by Vesna Lapčić

Od avgusta 2023. godine, Alphabet je bila najveća internet kompanija na svetu sa tržišnom kapitalizacijom većom od 1,6 triliona američkih dolara. Drugorangirani Amazon je imao tržišnu kapitalizaciju od 1,373 milijarde američkih dolara (skoro 1,4 triliona američkih dolara).
Krajem 1990-ih u Sjedinjenim Državama došlo je do porasta velikog broja internet kompanija, koje se takođe nazivaju onlajn kompanijama ili različitim nazivom „dot com“, gde je domen „.com“ izveden od reči komercijala. U to vreme, takvi startapovi su samo bili na talasu ranog internet poslovanja, ali su imali malo kapitala i možda jednu dobru ideju. Nekoliko kompanija je preživelo pucanje dot com balona, a još manje njih je uspelo da postane međunarodno uspešno. Nekoliko značajnih izuzetaka su američke kompanije kao što su Google (osnovan 1998.), Amazon (osnovan 1994.) ili eBay Inc. (osnovan 1995.) i kineski onlajn gigant Alibaba (osnovan 1998.), koje su postale neke od najvećih internet kompanija na svetu, piše Statista.

Na vrhu liste najvećih internet kompanija širom sveta trenutno je Alphabet, matična kompanija Googla. Pošto je započeo kao doktorski projekat na Univerzitetu Stenford, Google projekat je polako dobijao na snazi i sada je pretraživač broj jedan u svetu, sa tržišnim udelom od 86 odsto na tržištu pretraživača. Zbog brojnih akvizicija visokog profila, Google je proširio svoj portfolio van pretrage, tako da uključuje sajt za deljenje video sadržaja YouTube, platformu za digitalne aplikacije Google Play Store, uslugu veb pošte Gmail i veb pregledač Google Chrome…  I to je samo deo portfolija. Od februara 2023., to je takođe najposećeniji veb-sajt sa više platformi u Sjedinjenim Državama, sa skoro 274 miliona jedinstvenih posetilaca u SAD samo tokom tog meseca. U oktobru 2015. Googl se reorganizovao u novostvorenu matičnu kompaniju, multinacionalni konglomerat Alphabet Inc.
Najveće internet kompanije u smislu njihove radne snage su trenutno Amazon, Alphabet i Meta.

Related Posts