Skupoceni nakit

by Vesna Lapčić

200 miliona dolara za ogrlicu

Hope Diamond je dugo bio neprikosnoven na prvom mestu po vrednosti sa procenjenom vrednošću od 200 do 250 miliona dolara. Ipak, Juvelir Čau Tai Fuka iz Hong Konga, kreirao je komad nosive umetnosti– dijamantsku ogrlicu sa žadom, koja teži 383.4 karata i nosi naziv A Heritage in Bloom i njena procenjena vrednost je oko 200 miliona dolara te čuvenom dijamantu „diše za vrat“. U svetu se vredan nakit osigurava ili kroz posebne polise namenjen upravo osiguranju nakita ili kroz osiguranje imovine

Krajem maja u Rusiji je pronađen smaragd težine 1,6 kilograma, najveći u poslednje tri decenije. Teži od njega je bio smaragd od dva kilograma iskopan 1990. Posle toga, najveći je bio kamen od 1,54 kilograma pronađen 2018. godine“, navodi se u saopštenju lokalnih vlasti Sverdlovske oblasti gde je smaragd iskopan.

​„Ovo je prirodni primerak, jedinstven ne samo po veličini, već i po kristalnoj formi. Stručnjaci su smaragd svrstali u drugu grupu po boji (zelen je), a zbog prirodnih naprslina svrstan je u treću kategoriju“, navodi se u saopštenju. 

Smaragdi su prvoklasno drago kamenje koje je u istoj grupi sa dijamantima, safirima i rubinima. U Rusiji se posmatraju kao vrsta valute, bez obzira na to da li su obrađeni ili ne. Kristali pronađeni na Uralu važe za najkvalitetnije i najskuplje u svetu, jer ih odlikuje karakteristična dubokozelena nijansa.

Nakit i osiguranje
Kada već neko poseduje ovako vredne komade nakita sigurno je da želi da ga zaštiti i to može da uradi i osiguranjem. U svetu postoje različiti načini osiguranja – vredan nakit se može osigurati kroz osiguranje imovine ili se pak može kupiti posebna polisa za osiguranje nakita. Osiguranje obično pokriva rizik oštećenja ogrlice kao i krađu, ali se mogu ugovoriti i razni drugi rizici posebno kada ih ugovaraju vlasnici juvelirnica. Neki osiguravači nude mogućnost i da se nakit osigura od takozvanog rizika „misteriozni nestanak“ kada vlasnik nije u potpunosti siguran da li je nakit ukraden ili je prosto zagubljen. Dakle, postoje polise koje su namenjene fizičkim licima kao i vlasnicima juvelirnica. U SAD čak postoje kompanije koje se bave isključivo osiguranjem nakita.

Devojke vole dijamante

Možete li sebe da zamislite sa komadom nakita koji vredi nekoliko desetina miliona evra?! Da li biste smeli da ponesete nekoliko desetina miliona dolara oko vrata?! Lejdi Gaga je smela, pa je na jednoj dodeli nagrada nedavno ponela ogrlicu modne kuće Tifani koja košta 30 miliona dolara. Ogrlica od 128. 54 karata sadrži jedan od najvećih žutih dijamanta na svetu. Ovo je bio prvi put da se ovako skupoceni nakit prikaže na nekoj dodeli nagrada. Ovu ogrlicu je prethodno nosila legendarna glumica Odri Hepbern za jedno fotografisanje.

U svetu postoji nekoliko dijamanata vrednih nekoliko desetina miliona evra ili dolara. Tako je najveći, 163-karatni dijamant prodat na aukciji za 33,7 miliona dolara pre nešto manje od dve godine. Ovaj dijamant postao je deo ogrlice Umetnost Grisogona koju je dizajnirao švajcarski juvelir Grisogono. Dijamant je otkriven u rudniku Lulo u Angoli 2016.

Međutim, to nije najskuplje prodati dijamant. Pink Star je dijamant koji je prodat na aukciji u Hong Kongu za 71,2 miliona dolara. Za njega su se borila tri kupca, saopštila je tada britanska aukcijska kuća Sotheby’s. Zanimljivo, pobedio je kupac koji se takmičo preko telefona. Kamen je iskopan 1999. godine i kao nebrušeni kamen je imao 132,5 karata a brušenje je trajalo dve godine.

Ogrlica od 200 miliona dolara

Juvelir Čau Tai Fuka iz Hong Konga, kreirao je komad nosive umetnosti– dijamantsku ogrlicu sa žadom, koja teži 383.4 karata i nosi naziv A Heritage in Bloom. Može se nositi na 27 različitih načina, kombinovanjem različitih sekcija. Dekorisana je sa 11.551 dijamantom, uključujući 24 bezbojna i besprekorno sečena kamena koje je napravio Čau Tai Fuk. Njen glavni ukras je dijamant od 104 karata, koji je isečen od Cullinan Heritage dijamanta, koji je težak 507.55 karata. Čau Tai je taj dijamant 2010. godine kupio na aukciji, po ceni od 35 miliona dolara. 

Dizajn ove ogrlice oslikava kinesku kulturu – oko dijamanta od 104 karata nalazi se krug belog žada koji simbolizuje protok kulture. Na ogrlici se nalaze i dijamanti pored žada. Dva dijamantski dekorisana slepa miša simbolizuju sreću, a dva leptira kreiraju konfuziju između snova i realnosti, što je oda taoizmu.

Cena ove ogrlice je oko 200 miliona dolara, ali Čao ne želi da je proda već je deo privatne kolekcije.

Četiri vekova star – 250 miliona dolara vredan

Danas se, međutim, kao najvredniji nakit navodi Hope Diamond, 45,42- karatni tamno plavi dijamant koji se procenjuje na vrednost od 200 do 250 miliona dolara. Otkriven je davne 1666. u Indiji, u mestu Golconda i promenio je vlasnika nekoliko puta. Dijamant je prvo kupio Kralj Luis XIV 1668. i nazvao ga „Francusko plavo“. Dijamant je ostao u vlasništvu francuske kraljevske porodice do 1792. kada je ukraden tokom Francuske Revolucije. Dragulj se pojavio 1839. u okviru kataloške kolekcije Henrija Filipa Hopa. Nakon što je promenio još nekoliko vlasnika, uključujući Pierre Cartier i Evalyn Walsh McLean, dragulj je kupio juvelir Hari Vinston 1949. On ga je donirao Smitsonian Instituciji gde je i danas izložen.

Lara Vučetić

Related Posts