Bovansko jezero: mami jedriličare, kajakaše i pecaroše

by Vesna Lapčić

Srbija nema more, ali zato ima desetine jezera pogodnih za kupanje, odmor i vodene sportove. Jedno od njih je i veštačko Bovansko jezero nedaleko od Sokobanje odnosno Aleksinca. Dugačko je čak deset kilometara, a poseduje nekoliko plaža. Osim za kupanje, ovo jezero je pogodno i za vodene sportove, jedriličarenje, veslanje, pedaline, dok voženje motornih čamaca nije dozvoljeno. Dva puta godišnje, u aprilu i septembru, održava se sportska manifestacija – jedriličarska regata „Bovan“.

I dok ljubitelji sportova na vodi i kupači ovo jezero, razumljivo, posećuju samo tokom sezone, pecaroši su na njemu prisutni tokom cele godine jer je bogato ribom, a na njemu se organizuju i takmičenja u pecanju. Na samom jezeru postoje mesta gde se može popiti piće, ali ne tako moderna, jer ni samo jezero nije previše uređeno.

Neretko se posetioci odluče da kampuju na samom jezeru iako ne postoji organizovan kamp, pa samim tim ni voda, struja i toaleti. Ipak, u obližnjem selu Trubarevac postoji mogućnost iznajmljivanja smeštaja, a tu se nalazi i restoran domaće kuhinje. Naravno i Sokobanja se nalazi na 12 kilometara.

Više o samom nastanku imena Bovanskog jezera možete da pročitate na linku: http://sokobanjac.com/bovansko-jezero/

Foto: Danijela Lapčić

Kao i u slučaju mnogih drugih prirodnih izletišta i o Bovanskom jezeru bi trebalo dodatno povesti računa, posebno u pogledu bacanja smeća. Ovo je možda idealna godina da građani Srbije uvide sve lepote svoje zemlje, ali ujedno i da država dodatno uredi turistička mesta i propiše drastične kazne za one koji uništavaju prirodu.

I kao što smo rekli na početku, Srbija nema more, ali nemaju ga ni Austrija ni Švajcarska, pa su od svojih zemalja napravili dragulje Starog kontinenta u koje godišnje dolaze milioni turista. I uprkos tome, svoju prirodu čuvaju, a planskim uređenjem i gradnjom ne dozvoljavaju da se naruši sklad. U Srbiji su već pojedina turistička mesta devastirana prekomernom i neumerenom gradnjom, vreme je da se konačno stane na loptu i napravi dugoročan, održiv plan.

Related Posts