Može li se smanjiti rizik ulaganja u kriptovalute i kako?

by Vesna Lapčić

Tržište kriptovaluta se nedavno„zatreslo“ kada se bitcoin strmoglavio. Za svega dva i po meseca ova valuta je izgubila polovinu svoje vrednosti i pala na oko 35 hiljada dolara. Bitcoin se, međutim, oporavlja i njena trenutna vrednost je oko 43.700 dolara, ali je ovakvo dešavanje izazvalo mnoge da se zapitaju da li je investiranje u kripto poput „kockanja“?!

Igor Mirković iz ECD kripto menjačnice kaže za portal Sveonovcu.rs da je na ovako veliki pad bitcoina, najpopularnije kriptovalute, uticalo ponovno dovođenje u pitanje legalnosti rudarenja Bitcoina. Ovog puta je to učinila Centralna banke Rusije.

„To je izazvalo veliki strah kod investitora koji su uvideli da je mišljenje o kriptovalutama i dalje podeljeno i da postoje rizici od većeg pada usled nove vesti o zabrani rudarenja.

Strah investitora dodatno je pospešila i američka berza koja je nakon kvartalnih izveštaja za prethodnu godinu postala vrlo volatilna i nalik kriptu beležila profite i gubitke za više od 20% u danu.

KAKO PREPOZNATI LEGITIMAN KRIPTOPROJEKAT ZA ULAGANJE?

Sa druge strane, Amerika najavljuje podizanje kamatnih stopa u toku godine što tera vlasnike kapitala na razmišljanje da je pametno umanjiti rizik od ulaganja u kripto, već je isplativo uplatiti deo novca na štedni račun i čekati bolju priliku za investiciju“, objašnjava Igor Mirković.

Bolja prilika je izgleda upravo proletela dok se ruska banka usaglasila sa Putinom koji je savetovao kako na rudarenje kriptovaluta treba gledati kao na unosan biznis ida  treba regulisati kripto industriju jer Rusija, bogata resursima, može prosperirati od kripta. Ovaj preokret stavova Rusije, preokrenuo je i cenu Bitcoina koja je krenula uzlaznom putanjom, dodaje Mirković.

Makroekonomisti su nas ranije uvek savetovali da ne uzimamo kredite, posebno stambene, u preterano volatilnim valutama. Videli smo kakav je problem nastao sa švajcarskim frankom čiji je rast mnoge oterao u bankrot i izazvao gubitak nekretnina. Zato se nameće i pitanje velike volatilnosti kriptovaluta.

Mirković kaže da je volatilnost ujedno veoma korisna i veoma rizična karakteristika imovine.

„Kod kreditiranja ili davanja učešća za kredit u imovini čija cena oscilira moramo znati da vrednost naše imovine nije zaključana i da može biti potrebe za dopunom učešća ili gubitkom dela sredstava koje smo inicijalno uložili usled pada kriptovaluta. Volatilnost, odnosno procentualno velike oscilacije u ceni mogu da se iskoriste i u našu korist. Apsolutno je moguće da uz pravovremenu kupovinu Bitcoina, nakon rasta njegove vrednosti, on otplati celokupan kredit i čak napravi profit. To jesu investicije visokog rizika, pa ih čak i najbolji stručnjaci na berzi smatraju kockanjem. Savet makroekonomista je igra na sigurno, a svakako bi trebalo razmotriti i diverizifikaciju portfolija, uvođenjem kriptovaluta, kao jednu od mogućih taktika“, iznosi svoj pogled Mirković.

Kao što se pokazalo u poslednjem slučaju, tako je po pravilu – svaka oscilacija iza sebe nosi uzrok. Zato nas je zanimalo kako novi investitori u kripto da gledaju na te investicije s obzirom na velike oscilacije u vrednosti.

„Ograničena zaliha velikog broja kriptovaluta jedan je od ključnih faktora zašto su cenovne promene velike. Praćenjem industrije i dobrom procenom, novi investitori mogu iskoristiti dane kada kripto industrija pretrpi pad cena za kupovinu, a velike skokove vrednosti za prodaju“, kaže Mirković.

Bitcoin, konkretno, ima daleko blaže promene vrednosti u odnosu na manje popularne i po tržišnoj kapitalizaciji manje kriptovalute koje su osetljive na velike kupovine ili prodaje.

„Investicija u najveće i priznate kriptovalute mnogo je sigurnija od rizičnih ali potencijalno isplativijih kupovina altcoina. Najbolja zaštita od velikih oscilacija u kripto industriji zapravo je njeno korišćenje, odnosno česte kupovine nakon pada cene i prodaje nakon rasta“, savetuje Mirković.

Iako tržište kriptovaluta postoji više od decenije i dalje su ovo početni koraci i oscilacije su velike.

„Savet svima je da na kupovinu kripta gledaju kao na maraton, a ne trku na 100 metara. Naravno, svako ulaganje bi trebalo da bude oprezno u granicama u kojima ste spremni i na gubitke, a sve to nakon dubinskom i ozbiljnog informisanja o projektu čije digitalne “novčiće” želite da posedujete“, ističe Mirković.

Autor: Vesna Lapčić

Foto: Pixabay.com

 

Related Posts