Božidar Stojanović, Comtrade System Integration: Sajber zaštita čuva profit kompanije

by Vesna Lapčić

Sajber bezbednost je poslednjih godina top tema u svetu, ali i u Srbiji. Zaštita informatičkih sistema i podataka koji su meta napada malicioznih hakera odavno su prioritet kompanija u svetu. Kompanije Comtrade System Integration, sa višegodišnjim iskustvom u oblasti sajber bezbednosti i osiguravajuća kompanija Generali osmislili su jedinstveni proizvod za kompanije u Srbiji. O tom proizvodu kao i trendovima u oblasti sajber bezbednosti razgovarali smo sa Božidarom Stojanovićem, Key Account menadžerom u kompaniji Comtrade System Integration.

Kakva je, prema vašem mišljenju, situacija u Srbiji kada je reč o kvalitetu sajber bezbednosti kod kompanija?

Kompanije imaju veliki izazov da se kvalitetno zaštite same, pre svega usled nedostatka ljudskih resursa koji su osnova za postavljanje i praćenje sistema zaštite, a zatim i zbog kontinuiranog usavršavanja i ekspertize koja je potrebna za to. Sam kvalitet varira od kompanije do kompanije, ali je generalno na niskom nivou, pre svega zato što većina kompanija još uvek razmišlja reaktivno nakon što se desi napad.

Sve veća digitalizacija je doprinela tome da skoro da ne postoji industrija koja je imuna na ovakve napade. Zato je preporuka da kompanije što pre to shvate i preventivno krenu u edukaciju zaposlenih o ovoj oblasti, a zatim i u strateško planiranje i ulaganje u sisteme zaštite.

Nakon temeljnih priprema i kreativnog rada, Comtrade System Integration je sa Generali osiguranjem osmislio jedinstven proizvod na domaćem tržištu sajber bezbednosti. Kako je došlo do saradnje i po čemu je jedinstven ovaj proizvod?

Ova saradnja je nastala kao odgovor na sve kompleksnije i češće napade kojima su kompanije svakodnevno izložene i koje prete njihovom poslovanju. Bezbednost u digitalno doba mora biti prioritet svim kompanijama bez obzira na veličinu i industriju u kojoj posluju. Osiguranje od sajber napada je idealan proizvod za sve kompanije koje, pored primarnih sistema zaštite, žele da dodatno osiguraju stabilnost poslovanja i smanje rizik gubitka profita.

Da li vi klijentu i nakon implementacije bezbednosnih rešenja nudite dalju tehničku podršku tokom trajanja polise osiguranja i od čega se sve ona sastoji?

Comtrade System Integration je već nekoliko godina lider u oblasti sajber bezbednosti, kako u Srbiji tako i u regionu i svojim klijentima pruža najsavremenije usluge kompletnog monitoringa i zaštite sistema 24/7. To znači da u potpunosti preuzimamo na sebe monitoring i staramo se o tome da uočimo i sprečimo napade na vreme, kako se ne bi pretvorilo u veću opasnost po poslovanje kompanije. U radu koristimo najsavremenije alate za bezbednost i uz tim analitičara i inženjera, pratimo rad servisa i sistema naših klijenata.

Koji će sve kriterijumi biti uzimani prilikom implementacije ovog proizvoda kod klijenta i da li može da se govori o okvirnoj investiciji – odnosno koliko je potrebno uložiti novca u ovu zaštitu?  

Verujem da je investicija prihvatljiva za kompanije, a pre svega jer je u pitanju jako važna zaštita. Postoje određeni kriterijumi koji se moraju ispuniti kako bi kompanija bila osigurana, a cena zavisi od više faktora, pa je najbolje da svi zainteresovani porazgovaraju direktno sa predstavnicima kompanije Generali, kako bi dobili sve potrebne informacije o ovom prozvodu.

Svedočili smo i tome da su državne institucije bile neretko meta sajber napada kada su pokradeni podaci građana i potpuno blokiran rad tih institucija. Da li bi i za njih bilo preporučljivo da se na ovaj način zaštite?

Apsolutno, smatram da svaka kompanija treba da uvede određeni nivo zaštite, a pogotovo kompanije koje čuvaju ili poseduju osetljive podatke.

Kako vidite dalji razvoj tržišta sajber kriminala sa jedne strane i sajber bezbednosti sa druge strane?

Ovaj vid kriminala je definitivno u porastu svake godine i postaje sve sofisticiraniji, ali kompanije koje imaju ekspertizu u ovoj oblasti, konstantno prate razvoj tehnologija i trendova, kako bi pružile adekvatnu zaštitu svojim klijentima.

 

 

Related Posts