Može li se kripto valutom kupiti stan?

by Vesna Lapčić

Piše: Marko Bogdanović, Senior copywriter, ECD.rs za BeRiskProtected

 Za nešto više od decenije, kriptovalute su prešle put od objava u opskurnim forumima do najčitanijih portala, naslovnih strana novina i udarnih televizijskih termina, te ne čudi da se kripto sve više prepliće sa svetom “tradicionalnih” finansija.

Još od 2010, kada je jedan programer u SAD kupio dve pice za 10.000 Bitcoin-a, postalo je jasno da je vrednost kriptovaluta opipljiva uprkos njihovoj digitalnoj prirodi. U međuvremenu je vrednost rasla, a sa njom i praktične primene poput plaćanja različitih proizvoda i usluga i štednje.

Ubrzo su svetovi kripta i nekretnina pronašli zajednički jezik. Prva kuća prodata je za Bitcoin u vrednosti od 5 miliona dolara u Teksasu 2017. godine, što je podstaklo brojne vlasnike i agencije da ozbiljnije razmotre mogućnost prihvatanja digitalne imovine.

Za najskuplju nekretninu plaćenu kriptom do sada važi penthaus u Majamiju koji je vredeo 22,5 miliona dolara.

Motivacija za plaćanje kriptom nije samo trend – zahvaljujući inovativnoj blockchain tehnologiji na kojoj je baziran, šanse za bilo kakve malverzacije se drastično smanjuju, dok se transakcije realizuju znatno brže i lakše nego posredstvom banke.

Pored SAD, plaćanje kriptom je prihvaćeno u mnogim drugim državama – neke od njih su Švajcarska, Španija, ali i Estonija. Ipak, u većini njih je neophodno kripto prvo razmeniti za lokalnu valutu pre kupovine.

Ovo važi i u Srbiji – iako trenutno ne možete direktno da platite proizvode ili usluge kriptovalutama, Zakon o digitalnoj imovini koji se primenjuje od 2021. omogućuje njihovu kupovinu i prodaju potpuno legalno putem ovlašćenih menjačnica za kriptovalute poput ECD.rs. To u praksi znači da efikasno i bezbedno možete da razmenite svoje kriptovalute za iznos koji vam je potreban i na taj način platite nekretninu.

S obzirom na to da broj korisnika raste iz godine u godinu, verujemo da će primena biti sve više, kao i da će direktno plaćanje kriptovalutama zaživeti i na našem tržištu.

 

 

Related Posts