Menadžeri godine: Dragan Filipović, Generali i Predrag Mihajlović, OTP banka

by Vesna Lapčić

Srpska asocijacija menadžera, u godini kada obeležava uspešnu deceniju i po poslovanja, dodelila je tradicionalne Godišnje nagrade najboljim pojedincima i kompanijama u Srbiji.

Nagrade najboljim liderima 21. veka, ove godine, jubilarni deseti put dodeljene su u četiri glavne kategorije, Menadžer godine, Mladi menadžer, Poslodavac godine i Društveno odgovorna kompanija godine, a dodeljena je i Specijalna nagrada žirija.

Zbog izuzetnih poslovnih rezultata i vizionarskog pristupa poslovanju, u kategoriji „Menadžer godine“ dodeljena su ove godine izuzetno dva priznanja. Prema mišljenju članova i žirija SAMa, Menadžeri godine 2021. su Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora i CEO Generali Osiguranja, i Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora i CEO OTP banke Srbija.

OTP banka je saopštila da je ovo prestižno priznanje rezultat niza vrhunskih rezultata i poslovnih ostvarenja koje je ta banka realizovala u 2021. godini, ali i integriteta i ugleda koji je Predrag Mihajlović izgradio tokom svoje karijere. Uspešna integracija sa Vojvođanskom bankom i zauzimanje liderske pozicije u brojnim oblastima domaćeg bankarskog tržišta samo su neka od izuzetnih postignuća koja su doprinela ovoj nagradi.

„Ovo priznanje predstavlja krunu uspešne godine koju je obeležila najkompleksnija bankarska integracija na ovim prostorima. OTP banka danas je najveći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu usluga faktoringa, lizinga i e-commerca. Veliku zahvalnost dugujem svom timu, mojim kolegama bez čijeg požrtvovanog rada i posvećenosti ne bismo uspeli da ostvarimo rekordne rezultate u godini punoj izazova. Želimo da u našim redovima stvaramo lidere budućnosti i usmeravamo pažnju na dalji razvoj, agilnost i strateško razmišljanje zaposlenih. Na taj način bićemo u mogućnosti da pružimo podršku i ekspertizu klijentima u zajedničkoj budućnosti koju spremno dočekujemo. Koristim ovu priliku da zahvalim i Srpskoj asocijaciji menadžera koja neguje prave vrednosti motivišući ovom nagradom nas menadžere da stalno pomeramo granice“, izjavio je Predrag Mihajlović na dodeli SAM Godišnjih nagrada.

Dragan Filipović se zahvalio žiriju na prestiđnoj nagradi i onima koji su ga nominovali i glasali za njega.

„ Kada dobije ovakvu nagradu, čovek se oseća počastvovano i ponosno, ali kada se nagrada dobije u godini u kojoj SAM obeležava 15 godina poslovanja i deset godina dodeljivanja nagrada, radost je još veća. U finalu pobeđuje prvi među jednakim i ove godine su prvi put dodeljene dve nagrade u ovoj kategoriji. Čestitam svim finalistima, a posebno Peđi koji je zajedno sa mnom ovogodišnji dobitnik ove prestižne nagrade. Iako se nagrada zove „Menadžer godine“ smatram da nema individualnog uspeha i razvoja bez tima. Veliki sam zagovornik timskog rada i zbog toga bih želeo da deo ove nagrade posvetim mojim saradnicima od kojih godinama unazad mnogo učim i uz koje napredujem, jer samo tako možemo da pomeramo sopstvene granice uspešnosti i veština. Ova nagrada će mi biti novi motiv da budem još bolji i uspešniji,“ izjavio je na dodeli nagrada Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora i generalini direktor Generali Osiguranja Srbija.

Energija, empatija, timski duh, briga o ljudima, odlučnost, spremnost da preuzme rizik i sposobnost da u svim okolnostima vidi priliku za unapređenje poslovanja, karakteristike su koje najbolje opisuju Dragana Filipovića kao menadžera. Njegov vedar duh i strpljenje, kao i sposobnost da brzo donosi odluke, pomogli su da se u 2021. poveća zadovoljstvo klijenata i zaposlenih i postignu dobri poslovni rezultati.

Vođen idejom Dragana Filipovića da je „važno kako vidite prilike u životu”, tim Generali Osiguranja Srbija u ovoj godini video je šansu da se transformiše i da iz perioda pandemije izađe još jači i bliži svojim klijentima i saradnicima. Sprovedena je sveobuhvatna transformacija poslovnog modela kompanije sa akcentom na online prodaju, online prijavu i procenu šteta, automatizaciju i digitalizaciju procesa i rad na daljinu, a sve sa ciljem ostvarenja ambicije doživotnog partnerstva sa klijentima.

Dobitnik nagrade u kategoriji „Mladi menadžer godine“ je Igor Milenković, direktor voćarstva i povrtarstva u Delta Agraru. Nagradu je uručio Vlastimir Vuković, predsednik izvršnog odbora Komercijalne banke, članice NLB grupacije.

Kompanija koja je u ovoj godini ponudila najbolje radne uslove i stalne mogućnosti stručnog usavršavanja, jeste MK Group koja je dobitnik nagrade u kategoriji „Poslodavac godine“. Nagradu je uručio Dejan Turk, A1 Srbija i A1 Slovenija.

Dobitnik nagrade u kategoriji „Društveno odgovorna kompanija“ je kompanija Schneider Electric. Nagradu je uručila prošlogodišnja dobitnica priznanja „Menadžer godine“, dr Jasmina Knežević, direktorka Acibadem Belmedic.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je Kancelariji za IT i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije za izuzetno uspešnu organizaciju procesa vakcinacije protiv COVID-19 u Srbiji.  Kancelarija za IT i eupravu je u protekloj godini uspešno predvodila realizaciju svih aspekata planiranja, organizovanja i upravljanja procesom vakcinacije stanovništva protiv Covid-19. Ovaj iskorak, naročito u logističkoj i softverskoj implementaciji procesa vakcinacije, izdvojio je Srbiju kao jednog od lidera u svetu, što je širom sveta prepoznato i doprinelo povećanju međunarodnog ugleda Srbije. Ovom nagradom SAM želi da prepozna i pohvali i nagradi izuzetnost ovog procesa od najvažnijeg društvenog interesa. Nagradu je u ime Kancelarije za IT i eUpravu primio njen direktor, Mihailo Jovanović.

U godini kada SAM obeležava 15 godina od osnivanja, dodeljeno je 15 specijalnih priznanja za menadžere koji su svojim angažovanjem posebno radili na razvoju i građenju SAMa i dali veliki doprinos da SAM danas bude kredibilna asocijacija sa mrežom ljudi koji žele da menjaju stvari nabolje. Dobitnici priznanja su Slobodan Vučićević, Bojan Radun, Stanka Pejanović, Milan Petrović, Biljana Bogovac, Dejan Turk, Borislav Miljanović, Dejan Ranđić, Dušan Basalo, Marija Desivojević Cvetković, Miro Antić, Miša Lukić, Slobodan Đinović, Vladan Simeunović i Nebojša Mandić.

Jubilarnoj 10. dodeli nagrada „SAM Gala“ u hotelu Hajat prisustvovali su članovi SAMa i poslovna javnost, a na početku svečanosti zvanicama se obratio Dragoljub Damljanović, predsednik SAMa.

„Ove godine obeležili smo jubilarnih 15 godina rada Asocijacije, pokrenuli smo i zaokružili brojne projekte sa ciljem da nastavimo još jače da međusobno delimo znanje, iskustvo, podstičemo i motivišemo i doprinosimo boljitku poslovnog ambijenta u našoj zemlji. Godinu za nama obeležilo je pokretanje SAM Akademije, kroz koju smo potvrdili posvećenost želji da ojačavamo menadžerske veštine naših članova i drugih menadžera, da ubrzavamo njihov razvoj i pomognemo im da spremni preuzmu uloge lidera u budućnosti. Dodela nagrada najboljima predstavlja krunu svake godine, ali i obavezu da budemo još aktivniji i iniciramo sve ono što doprinosi da naši menadžeri budu još bolji“, istakao je Dragoljub Damljanović, predsednik Srpske asocijacije menadžera.

Poslovnoj zajednici obratio se i Menadžer godine 2018, Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija i član UO SAMa: „Godišnjice su prilika da se prisetimo uspeha i nema ničeg boljeg od toga nego da vidite da vrednosti, za koje se zalažemo kao menadžeri, žive u okruženju. Nije važno gde ideš već s kim koračaš“ rekao je Dejan Turk. Kompanija A1 bila je generalni sponzor SAM Gala dodele nagrada. U ime zlatnog sponzora SAM Gale, gostima se obratio Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLBa, rekavši da svaki dan ima novi dokaz da je najznačajnija investicija u istoriji NLB grupe, investicija u Komercijalnu banku. Dodao je da NLB grupa ima odgovornost da spoji naša tržišta zato što je u interesu naše dece da budemo jedno, i zato će ona i biti ta koja povezuje. Svečanu dodelu nagrada podržao je i Porto Montenegro.

Ovaj „Poslovni oskar“ nagrađuje menadžere, poslodavce, pojedince i inicijative koje ponašanjem, izuzetnošću, aktivnošću i odgovornim poslovanjem demonstriraju liderstvo i zaslužuju da budu istaknuti kao dobar primer u društvu. Kroz SAM Godišnju nagradu, promoviše se podsticanje kreativnosti i liderstva u menadžmentu i različitim sferama društvenog i poslovnog života.

Related Posts