Predstavljen vodič za saradnju poslovnog i civilnog sektora

by Vesna Lapčić

Beogradska otvorena škola predstavila je vodič za saradnju poslovnog i civilnog sektora, koji ima cilj da ohrabri što veći broj kompanija i organizacija civilnog društva da preduzmu aktivne korake i ostvare dugoročnu saradnju. Vodič pod imenom „Inicijative za održivu budućnost – inovativni pristupi za saradnju civilnog i poslovnog sektora” sadrži konkretne smernice i okvire u kojima partnerstvo ova dva sektora može biti ostvareno.

Gotovo 80 odsto projekata u saradnji poslovnog i civilnog sektora imaju filantropski karakter, te postoji prostor i potreba da se razvijaju programi iz drugih oblasti. Sfere koje su predstavnici ova dva naizgled nespojiva sektora prepoznali kao one koje su od zajedničkog interesa jesu: unapređenje okruženja za poslovanje mikro, malih i srednjih preduzeća, unapređenje zapošljivosti mladih i zaštita životne sredine.

„Put do humanijeg društva je upravo kroz povezivanje i razmenu iskustava i ideja. Okrenuti smo korporativnim projektima i kroz njih saradnji sa civilnim društvom. Naš ultimativni cilj nije profitabilnost, već daleko važniji – dobrobit celokupnog društva“, rekla je Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banka Srbija na onlajn konferenciji organizovanoj povodom predstavljanja vodiča.

Predstavnici civilnog i poslovnog sektora, i pored brojnih izazova, prepoznaju prilike kako bi zajedničkim snagama pružili podršku članovima zajednice u kojoj žive i rade. A u vreme pandemije koronavirusa, udruženo delovanje pokazalo se posebno neophodnim.

„BOŠ, kao i mnogo puta do sada u svom višedecenijskom radu, pokreće inovativne, pionirske inicijative, što je upravo pružanje podrške sistematičnoj saradnji poslovnog i civilnog sektora. Procenili smo da je situacija u oba sektora zrela za poboljšanje i kvaliteta i obima saradnje, i da je sada pravi trenutak. Svi naši budući projekti imaće komponentu podrške partnerstvu civilnog i poslovnog sektora“, istakla je Milena Vujović, koordinatorka saradnje sa biznis sektorom u Beogradskoj otvorenoj školi.

Jedan od pionira uspešne saradnje sa poslovnim sektorom, Užički centar za prava deteta, prepoznaje važnost  udruživanja sa korporativnom zajednicom, a sve radi višeg cilja – bezbednosti i zaštite dece od nasilja. Kroz podršku koju privatnim ustanovama pruža UCPD, svi zaposleni jednog kolektiva koji rade sa decom, mogu da saznaju šta su standardi za očuvanje bezbednosti dece i provere u kojoj meri ih ispunjavaju, objasnila je Jelena Žunić Cicvarić iz ove organizacije.

BOŠ je kreirao vodič prativši dosadašnji trend razvoja međusektorske saradnje u Evropi i svetu i  sa željom da podstakne i ojača ovakvu vrstu partnerstva te doprinese izgradnji boljeg društva, zasnovanog na znanju, odgovornosti i javnom interesu. Vodič je dostupan na sledećem linku.

Related Posts