Zoran Petrović, Raiffeisen: Ne bih isključio mogućnost akvizicija

by Vesna Lapčić

Srbija i njeno bankarsko tržište su atraktivni za investiranje i ne bih isključio mogućnost akvizicija, rekao je predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović za časopis Svet bankarstva i investicija, i dodao da su domaće banke u 2020. ugovorile 1,56 milijardi evra kredita na osnovu državne garantne šeme za mikro, male i srednje firme.

Petrović je, na konstataciju novinara da na domaćem tržištu postoje manje banke velikih grupacija koje pokazuju interesovanje da menjaju vlasnika i pitanje da li je Rajfajzen zainteresovana za akvizicije, odgovorio da prioritet te banke nastavlja da bude organski rast, ali da ne bi isključio takvu mogućnost.

Komentarišući domaći bankarski sektor u kontekstu pandemije, ocenio je da su banke pružile kreditnu podršku i građanima i privredi zadržavajući visok nivo likvidnosti i kapitalne adekvatnosti.

„U 2020. godini ostvaren je kreditni rast od 9,9 odsto uz učešće problematičnih kredita od 3,7 odsto, što je za 0,4 procentnih poena niže u odnosu na 2019. U ovom delu Evrope samo je u Mađarskoj kreditni rast bio veći“, naglasio je Petrović.

Kao predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore AmCham, Petrović je podsetio da 63 odsto kompanija članica te komore poslovnu klimu u Srbiji ocenjuje kao umereno zadovoljavajuću.

„Srbija je dobra u privlačenju stranih investicija koje dostižu i do sedam odsto BDP-a. Međutim, važne su i domaće privatne investicije koje su nedovoljne, a preduslove za veći rast naše članice vide u unapređenju vladavine prava, efikasnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i unapređenju transparentnosti zakonodavnog procesa uz konsultacije sa privredom“, rekao je Petrović.

Related Posts