Kripto projekti izgubili više od pola milijardi $ u sajber napadima

by Vesna Lapčić

Prema analizi Atlas VPN tima, različiti kripto projekti i njihovi klijenti izgubili su ogromnih 666.354.302 dolara u 125 sajber napada u prvoj polovini 2023.

Ipak, u poređenju sa istim periodom prošle godine, sajber incidenti i gubici u vezi sa kriptografijom su u padu.

Podaci su zasnovani na brojkama koje je dao SlowMist Hacked, koji prikuplja informacije o sajber incidentima i šemama prevare u vezi sa projektima vezanim za blokčejn. Novčani gubici se izračunavaju na osnovu stope konverzije određene kriptovalute u vreme hakovanja ili prevare.

Ekosistem Binance Smart Chain (BSC) doživeo je najveći broj incidenata, ukupno 30, što je rezultiralo gubicima od 25.137.913 dolara. U međuvremenu, Ethereum (ETH) se suočio sa najvećim finansijskim gubicima – hakeri su opljačkali 265.237.633 dolara iz više projekata povezanih sa Ethereumom u 29 odvojenih incidenata.

Prati ga po gubicima ekosistem Poligona, koji je pretrpeo štetu od 122.685.000 dolara uzrokovanu sa samo četiri sajber napada. Pored toga, različiti kripto novčanici su pretrpeli gubitke od 109.200.000 dolara.

Avalanche je imao štetu od 9,000,000 dolara, projekti u vezi sa Heco ekosistem 6,000,000 dolara, NFT-ovima 2,318,628 dolara…

Ukupno, 22 odsto slučajeva je rezultat zlonamernih aktera koji su iskoristili ranjivost ugovora. Štaviše, 14 odsto incidenata je uključivalo hakove na društvenim mrežama koji su kasnije korišćeni za napade društvenog inženjeringa, što je na kraju dovelo do iznuđivanja sredstava od nesuđenih žrtava.

Prevare sa kriptovalutama oštetile su vlasnike za skoro 250 miliona dolara

U prvoj polovini ove godine, prevaranti su prevarili kripto entuzijaste za neverovatnih 248.769.543 dolara. Tokom prvog kvartala, žrtve su izgubile 9.355.832 dolara zbog kripto prevara, dok su gubici naglo porasli za 2.459% i dostigli 239.413.711 dolara u drugom kvartalu.

Najveća količina novca izgubljena zbog kripto prevara ove godine može se pripisati južnokorejskom projektu poznatom kao „Blokčejn za bore na psećem nosu“, za koji se ispostavilo da je Ponzi šema. Kompanija je privukla investitore obećanjem blokčejn aplikacije koja može da identifikuje pse na osnovu bora na nosu. Projekat je uključio sopstvenu kriptovalutu i ​​privukao je investitore obećanjem značajnog povrata ulaganja. Prikupio je oko 127 miliona dolara, od 22.000 pojedinaca.

Još jedna značajna kripto prevara je CoinDeal, šema koja je prevarila više od 10.000 žrtava, što je rezultiralo gubicima većim od 45 miliona dolara. Pojedinci koji stoje iza šeme propagirali su lažne i obmanjujuće tvrdnje da investitori mogu ostvariti visoke prinose ulaganjem u CoinDeal, koji su promovisali kao kompaniju koja se bavi tehnologijom blokčejna. Međutim, prema Komisiji za hartije od vrednosti (SEC), nikada nije došlo do prodaje ili distribucije tokena.

Na trećem mestu ove liste je projekat pod nazivom Fintoch, koji je uspeo da „pobegne“ od svojih korisnika sa procenjenom sumom od 31,6 miliona dolara. Fintoch je tvrdio da je finansijska platforma zasnovana na blokčejnu koju je razvio Morgan Stanley. Korisnicima je obećao garantovani dnevni povraćaj ulaganja od jedan odsto. Međutim, vlada Singapura i Morgan Stanley izdali su upozorenja u maju, upozoravajući javnost da je platforma prevara.

 

Related Posts