Koliko će nemiri u SAD koštati osiguravače?

by Vesna Lapčić

Protesti koji su se pretvorili u nemire širom Amerike zbog smrti Džordža Flojda u proceni troškova za osiguravajuće kompanije, mogli bi premašiti gubitke nereda iz 1992. u Los Anđelesu, prenose mediji u regionu. Podsećanja radi, građanski nemiri u Los Anđelesu nakon policijskog premlaćivanja Rodnija Kinga 1992. godine uzrokovali su 775 miliona dolara odštete ili 1,42 milijarde današnjih dolara, prema podacima Instituta za informisanje osiguranja. Tadašnji nemiri uglavnom su bili ograničeni na jedno gradsko područje. Međutim, razaranja i pljačke koji su izbili nakon Flojdove smrti prijavljeni su u najmanje 25 gradova, a proširili su se i na mnoga predgrađa. 

„Očekujemo da će to biti značajan gubitak, jer uticaj doživljavamo na velikim i malim tržištima širom Sjedinjenih Američkih Država“, izjavio je Mark Friedlander, iz Instituta za informisanje osiguranja.

„Međutim, budući da je to događaj koji je u toku, prerano je utvrđivati koliko će iznositi gubitak imovine. Građanski nemiri uglavnom uzrokuju skromne imovinske gubitke u poređenju sa prirodnim katastrofama, prema podacima tog Instituta. Zajedno, neredi u Baltimoru, Čikagu i Njujorku, 1968, naneli su 231 milion dolara odštete u današnjim dolarima. Ako se poredi šteta od uragana Harvi 2017. godine iznosila je oko 20 milijardi dolara. Služba za odštetu imovine (PCS) proglasila je nerede katastrofalnim događajem, što znači da predviđa odštetu veću od 25 miliona dolara. PCS nije označio građanski poremećaj kao katastrofu još od nemira u Baltimoru 2015. godine. Tom Johansmeyer, šef  PCS-a rekao je da su neredi koje su izazvali Flojdova smrt možda prvi građanski poremećaj koje prati PCS, a koji uključuje više država. „Kada pogledate SAD, nemiri i građanski poremećaji očito mogu izgledati kao rizik od 100 miliona američkih dolara, iako mogu imati mnogo veće gubitke“, rekao je Johansmeyer časopisu Claims Journal.

„Ali, ako dodate šačicu velikih nacionalnih ili međunarodnih fabrika sa gubicima većim od 100 miliona američkih dolara, mogli biste videti da se mnogo veći gubici u industriji počinju ostvarivati. Veliki gubici u katastrofi mogli bi promeniti karakter celokupnog događaja“.

Related Posts