Ko je Doris HSU sa Tajvana, EY Svetska preduzetnica za 2023?

by Vesna Lapčić

U četvrtak, 8. juna u Monte Karlu, Doris Hsu, CEO kompanije GlobalWafers Co., Ltd., proglašena je EY Svetskim Preduzetnikom za 2023. godinu na jedinstvenoj, svečanoj ceremoniji. Ove godine u trci za najprestižnije priznanje u preduzetništvu, našlo se 49 nacionalnih pobednika i nosilaca priznanja EY Preduzetnik godine iz 45 zemalja, koji posluju u 30 industrija.

Doris Hsu je inače bila i na Forbsovoj listi „Asia’s Power Business Woman list“ za 2022. godinum a u januaru je bila član Forbsove liste „50 preko 50“.

Kompanija GlobalWafers je najveći proizvođač poluprovodnika na svetu. Uz vrhunski dizajn i proizvodnju, GlobalWafers koristi sopstveni silikon kroz potpuno integrisan proizvodni proces sa strogom kontrolom kvaliteta. Ova strategija omogućava kompaniji da isporuči stalnu zalihu izuzetno čistog silikona koji se može prilagoditi specifičnim zahtevima kupaca.

Kompanija koristi brojne tehničke primene koje pokreću kako inovacije, tako i ogromne revolucionarne talase kao što su 5G i električna vozila. Proizvodi kompanije GlobalWafers su sastavni deo skoro svih tehnologija u savremenom društvu, ubrzavajući digitalnu transformaciju na globalnom nivou.

Kompanija je prošle godine najavila da će uložiti do pet milijardi dolara u novu fabriku u Teksasu koja će otvoriti čak 1.500 radnih mesta.

GlobalWafers ima fabrike na Tajvanu, u SAD, kontinentalnoj Kini, Južnoj Koreji, Maleziji, Japanu, Danskoj i Italiji; takmiči se sa kompanijama poput Shin-Etsu, Sumco i Siltronic, i može se pohvaliti listom kupaca koja uključuje IBM, Sharp i Panasonic.

Doris Hsu je, kako kaže, zaista volela fiziku i matematiku kada je bila mlada. „Takođe, sećam se da sam od jednog od naših profesora (C.L. Liu sa Univerziteta Ilinois) naučila da ništa u visokoj tehnologiji ili nauci nije lako. Veoma je teško. Samo najbolji mogu da se popnu na sam vrh i tamo ostanu. Mislila sam da bih volela da ostanem tamo (smeh). Pomislila sam: „Možda mogu da probam malo ovoga.“ To je bila pozadina“, izjavila je ona u intervjuu za Forbs.

Pasionirana je u poslu i kako mediji pišu njena ljubav se ogleda i u dolasku na posao u pet sati ujutru. Uspela je kompaniju da listira na Tajvanskoj berzi, a glavni cilj joj je proboj na američkom tržištu.

Srpski predstavnik

Našu zemlju na ovogodišnjem izboru za EY Svetskog Preduzetnika godine predstavljao je Branko Babić, osnivač i vlasnik kompanije PhiAcademy, koji je poneo nacionalno priznanje EY Preduzetnik godine u našoj zemlji u februaru mesecu u konkurenciji od 35 kandidata koji stoje ispred 28 kompanija, a izabran je od strane nezavisnog žirija.

Kompaniju PhiAcademy osnovao je gospodin Branko Babić 2014. godine. Delatnosti kompanije PhiAcademy su edukacija i obučavanje ljudi za izvođenje tretmana trajne šminke, proizvodnja boja i alata potrebnih za trajno šminkanje, njihova prodaja i distribucija po čitavom svetu putem obline platforme. Jedina je kompanija koja svojim poslovanjem obuhvata sve segmente procesa u izvođenju trajne šminke. Ovo je najveća akademija lepote na svetu čije je sedište u Srbiji (Beograd), a posebni dodatni sektori u distribuciji i proizvodnji nalaze se u Austriji, Nemačkoj i Srbiji.

„I ove godine naša država imala je sjajnog predstavnika u trci za EY Svetskog Preduzetnika godine. Naš predstavnik, Branko Babić ispred kompanije PhiAcademy brilijantno je predstavljao našu zemlju i domaće preduzetništvo i ispred čitavog tima kompanije EY Srbija izuzetno smo ponosni na njegov uspeh.“ izjavio Ivan Rakić, Rukovodeći Partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

„Ogromna je čast što sam bio jedan od 49 neverovatnih preduzetnika koji su učestvovali u trci za ovo priznanje za 2023. godinu. Svi nacionalni pobednici koji su učestvovali u ovom izboru nezamislivo doprinose zajednicama u kojima žive i posluju, brinu o održivosti i menjaju ovaj svet. Samo učešće u izboru za EY Svetskog Preduzetnika godine svakako je jedan od ključnih momenata za mene.“ istakao je Branko Babić, osnivač i vlasnik kompanije PhiAcademy.

Program EY Svetski Preduzetnik godineTM koji organizuje međunarodna revizorsko – konsultantska kompanija EY (Ernst&Young), slavi tradiciju preduzetničkog uspeha koji veliča inovaciju, stvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast, koji doprinosi izgradnji boljeg poslovnog okruženja što je ujedno i moto kompanije EY.  Osim same dodele nagrade, program u Monte Karlu uključuje i čitav niz zanimljivih govornika, panel diskusija i drugih manifestacija od posebnog značaja za preduzetnike i druge uticajne poslovne lidere koji su prisustvovali.

Više o ovogodišnjem nosiocu priznanja EY Svetski Preduzetnik godineTM pogledajte na: https://www.ey.com/en_gl/weoy

Foto: EY

Related Posts