Kineski AI start up ponovo pokreće IPO u Hong Kongu

by Vesna Lapčić

Kineski start-up za veštačku inteligenciju SenseTime Group ponovo je pokrenuo IPO u Hong Kongu vredan 767 miliona dolara, prenosi BBC.

Ovo je saopšteno nedelju dana nakon što se kompanija povukla pošto je Amerikancima bilo zabranjeno da ulažu u firmu.

Vašington je optužio SenseTime da razvija softver za prepoznavanje lica na osnovu čega bi mogla da se odredi etnička pripadnost ljudi, sa fokusom na identifikaciju etničkih Ujgura.

Akcije kompanije trebalo bi da počnu da se trguju na berzi u Hong Kongu 30. decembra.

SenseTime je zadržao svoj cilj da proda 1,5 milijardi akcija u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO). Konačna cena će tek biti objavljena.

Planirani IPO je odložen prošle nedelje nakon što je Ministarstvo finansija SAD stavilo SenseTime na listu „kineskih kompanija vojno-industrijskog kompleksa“, koja zabranjuje Amerikancima da ulažu u određene firme.

SenseTime je u ponedeljak ponovio svoje negiranje navoda američke vlade: „Proizvodi i usluge naše grupe namenjeni su za civilnu i komercijalnu upotrebu, a ne za bilo kakvu vojnu primenu“.

Kompanija je takođe saopštila da, iako zabrana ulaganja Vašingtona nije izazvala nikakve probleme u njenom poslovanju, nedostatak američkih investitora mogao bi uticati na njenu sposobnost da prikupi sredstva.

Foto: Pixabay.com

Related Posts