Srbiji potrebne milijarde evra za zelenu agendu

by Vesna Lapčić

Srbiji je potrebno 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa standardima i propisima EU, od čega su 12,4 milijarde investiciona ulaganja u sektoru voda“, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ona je dodala da je strateški cilj Vlade Srbije članstvo u EU, ali i primena Zelene agende za Zapadni Balkan, što potvrđuje stalni dijalog sa evropskim institucijama, usvajanje standarda u oblasti ekologije i industrije i njihova primena kroz strateška dokumenta koje je Srbija donela ili će doneti.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je namera države da obezbedi dovoljno energije koja je dostupna i čista po najnižoj ceni uz očuvanje zdrave životne sredine, zbog čega se u narednih 25 godina planiraju ulaganja od 32 milijarde evra. Ona je, otvarajući drugi dan Look Up konferencije na Kopaoniku, rekla da se, osim u nove kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), velika sredstva ulažu u projekte energetske efikasnosti i revitalizaciju postojećih termoelektrana.
Konferencija Look UP okupila je više od 400 učesnika, više od 55 eksperata koji su, tokom dva dana, u okviru osam panela diskutovali o ekologiji, energetici, zelenoj gradnji, e mobilitiju, reciklaži, vodoničnoj strategiji Srbije…

Foto: Mitar Mitrović

Related Posts