Kako će osiguranje i tehnologije pomoći da se vakcine sigurno isporuče?

by Vesna Lapčić

Britanski osiguravač Lloyd’s i insurtech Parsyl Inc. najavili su pokretanje Globalnog fonda za zdravstveni rizik (GHRF), koji će obezbediti milijarde dolara osiguranja, zajedno sa uslugama ublažavanja rizika, kako bi zaštitio i podržao globalnu distribuciju COVID-19 vakcine kao i kritične zdravstvene proizvode, piše Lloyd’s.

Inicijativa je dobila podršku 14 globalnih osiguravača i reosiguravača, kao i američke korporacije za međunarodni razvoj (DFC). DFC je odobrio zajam u iznosu do 26,7 miliona dolara sa idejom da se GHRF omogući da ponudi isplative polise osiguranja za pošiljke vakcina i medicinskih proizvoda zemljama u razvoju.

GHRF je praktično savez osiguravajućih i tehnoloških partnera koji će zajedno pružati sveobuhvatne usluge osiguranja i ublažavanja rizika za skladištenje i tranzit medicinskih potrepština koje su preko potrebne stanovništvu, kao što su vakcine i lekovi osetljivi na temperaturu, dijagnostički uređaji i alati, i razna druga  pomoćna oprema osetljiva na transport.

Distribucija vakcina, koje zahtevaju transport u specijalnim uslovima i pod određenom temperaturom, izuzetno je kompleksna i količine mogu da budu ugrožene usled lošeg upravljanja, rekli su predstavnici Lloyd’s-a. U Lloyd’s-u veruju da će ova saradnja sa tehnološkim kompanijama omogućiti da se vakcine i drugi osetljivi medicinski materijal adekvatno transportuje do krajnjih korisnika.

Ključnu ulogu u proceni rizika odigraće i evropski osiguravač broj 1 – AXA.

„Ponosni smo što smo deo ove izvanredne saradnje. Iskoristićemo svoju stručnost na globalnom nivou da bismo pružili najbolje savete o sigurnoj distribuciji vakcina“, rekao je Sean McGovern, izvršni direktor AXA XL za UK & Lloid’s tržišta.

Foto:Pixabay.com

Related Posts