Jonson&Jonson deli kompaniju na dve kompanije listirane na berzi

by Vesna Lapčić

Zdravstveni konglomerat Johnson & Johnson objavio je da planira da podeli svoje poslovanje na proizvode široke potrošnje i farmaceutske i medicinske uređaje, stvarajući dve kompanije kojima se javno trguje, prenosi CNBC.

Ovaj plan podrazumeva odvajanje proizvoda za domaćinstvo, flastera Band-Aid, zatim „Aveeno“ i „Neutrogena“ proizvoda za negu kože i „Listerine“, od njegovog rizičnijeg odeljenja koji proizvodi i prodaje lekove na recept i medicinske uređaje, uključujući Covid- 19 vakcinu.

„Nakon sveobuhvatne analize, odbor i menadžerski tim veruju da je planirano odvajanje poslovanja u vezi sa zdravljem potrošača najbolji način da ubrzamo naše napore da služimo pacijentima, potrošačima i zdravstvenim radnicima, stvorimo prilike za naš talentovani globalni tim, pokrenemo profitabilan rast i – što je najvažnije – poboljšamo rezultate zdravstvene zaštite za ljude širom sveta“, rekao je odlazeći izvršni direktor Aleks Gorski u izjavi.

Kompanija je saopštila da se nada da će transakciju završiti za 18 do 24 meseca. Odeljenje za farmaceutske i medicinske uređaje, koje uključuje napredne tehnologije kao što su robotika i veštačka inteligencija, zadržalo bi ime Jonson&Jonson i zadržalo novog generalnog direktora J&J-a, Hoakina Duata.

Gorski je rekao da još uvek nije smišljeno ime za drugu kompaniju koja bi takođe bila listirana na berzi.

Ranije je procenjeno da bi farmaceutski deo kompanije ove godine mogao da generiše prihod od 77 milijardi dolara, a deo za široku potrošnju 15 milijardi dolara.

Nakon ove objave vrednost akcija je porasla tri odsto.

Kompanija Jonson&Jonson postoji 130 godina i širom planete zapošljava 130.000 ljudi.

Foto: Unsplash

Related Posts