DoorDash je i ranije „jeo“ male kompanije

by Vesna Lapčić

DoorDash, američki gigant za dostavu hrane, koji je preuzeo finski WOLT, poslednjih godina je „pojeo“ nekoliko manjih kompanija. Pre dve godine je preuzeo kompaniju za dostavu hrane Caviar, ali i kompaniju Chowbotics – start-up koji je baziran na robotu koji pravi salate. Zapravo, reč je o vending mašini Sally koja može da napravi salate te je pogodan za mesta poput univerziteta, medicinskih ustanova, prodavnica.

Iste godine DoorDash je preuzeo i Schotty Labs, takođe start-up koji je razvijao autonomna vozila za dostavu.

Sedište DoorDash kompanije je u San Francisku u Kaliforniji i sa tržišnim udelom od 45 odsto najveća je kompanija za dostavu hrane u SAD. Osnovali su je 2013. Endi Fang, Toni Xu, Ivan Mur i Stanli Tang koji su napravili platformu „PaloAltoDelivery.com“ kako bi testirali biznis model. Nakon što su u prvih nekoliko nedelja rada primili stotine narudžbina, osnivači su rešili da ceo biznis formalizuju i osnovali su DoorDash. Do 2015, otprilike dve godine od osnivanja, kompanija je radila u 18 gradova u SAD i bila je procenjena na 600 miliona dolara.

Kompanija je ove godine izašla na Njujoršku berzu sa procenom vrednosti od 72 milijarde dolara.

Interesantno je da kompanija do sada nije ostvarila profit, a prihod je uvećala 241 procenat u 2020. sa 850 miliona dolara na 2,9 milijardi dolara. Takođe, smanjila je gubitke za 30 odsto sa 667 miliona dolara na 461 milion dolara. Trenutno ima 18 miliona korisnika.

Foto: Unsplash

Related Posts