Jabučari smanjuju izvoz u Rusiju i traže aleternativna tržišta

by Vesna Lapčić

Srbija najveći deo proizvodnje jabuke izvozi na rusko tržište, oko 80%, te su mnogi sa početkom sukoba u Ukrajini i pritiscima da se Rusiji uvedu sankcije počeli da tragaju za novim tržištima ne bi li smanjili potencijalne gubitke. U Rusiju se izvozi i drugo voće, šljive, kajsije te bi gubljenje tog tržišta u ovom trenutku značilo veliki udar na domaće voćare. Čak i trenutni izvoz se odvija sa brojnim smetnjama – transport je poskupeo zbog dužih ruta, postoji neizvesnost zbog mogućih zatvaranja granica, tu su i komplikacije sa platnim prometom i padom rublje, kao i opasnost od naplate potraživanja.

Kompanija Ćirić Agro je skoro 90% svoje proizvodnje izvozila na tržište Rusije. U Ukrajinu nisu izvozili.

„Naša kompanija i dalje najveći deo jabuke plasira na rusko tržište. Izvoz se odvija preko Belorusije. Šta će sutra biti, to niko ne zna. Definitivno je da se rusko tržište smanjuje za srpsku jabuku, ali je i dalje najveći potrošač“, kaže Maja Urošević, komercijalna direktorka kompanije Ćirić Agro za portal Sveonovcu.rs.

Srbija, prema njenim rečima, treba da traži nova tržišta.

„Mi ćemo se fokusirati na Bliski i Daleki Istok, Afriku, skandinavske zemlje i Veliku Britaniju. Naša kompanija svake godine izveze preko 15.000 tona jabuke. Plasiramo samo jabuku iz sopstvene proizvodnje, sa 280 ha voćnjaka. Plan za budućnost jeste otvaranje novih tržišta koja sam već pomenula. Svakako ne planiramo da zanemarimo ruske tržište, ali ćemo delati shodno razvoju budućih događaja“, kaže Maja Urošević.

Stručnjaci kažu da je neophodno smanjenje zavisnosti od ruskog tržišta, ali isto tako ističu da je za otvaranje novih potrebno vreme i da to nisu procesi koji se dešavaju „preko noći“, posebno kada je hrana u pitanju gde treba ispuniti niz standarda.

Foto: Ćirić Agro voćnjak

Related Posts