Amazon kažnjen sa 1,3 milijarde evra u Italiji zbog zloupotrebe dominantnog položaja

by Vesna Lapčić

Italijanski antimonopolski regulator kaznio je kompaniju Amazon sa 1,3 milijarde evra zato što je zloupotrebljavala svoj dominantan položaj na tržištu. Ovo je jedna od najvećih kazni u Evropi izrečena nekom američkom tehnološkom divu, preneo je BiF.rs Tanjugovu vest. 

U izveštaju na 250 strana precizirano je da je Amazonov servis za posredvanje na tržištu usluga FBA, s nizom ekskluzivnih pogodnosti, uključujući oznaku Prajm, pomogao većoj vidljivosti isključivo korisnika tog servisa i povećanju prodaje na Amazon.it. “Amazon sprečava uključivanje ponuda prodavaca trećih strana s oznakom Prajm kojima ne upravlja FBA”, navodi se u saopštenju regulatora. Etiketa Prajm omogućava povoljnije uslove prodaje za više od sedam miliona najlojalnijih potrošača i kupaca s velikom potrošnjom, koji su članovi Amazonovog programa lojalnosti.

Osim što je propisao visoku kaznu, antimonopolski regulator je naložio Amazonu i da uspostavi novi set standarda koji bi trećim stranama omogućio da budu ravnopravno zastupljeni na ovoj platformi, bez obzira a to da li koriste FBA ili ne.

Međutim, Amazon se drži svoje priče. Iz ove kompanije kažu da su bezrazložno kažnjeni zbog servisa koji je “potpuno opciona usluga” i koji većina prodavaca trećih strana ne koristi. Takođe su najavili i žalbu.

Da podsetimo, pored Amazona, u Evropi su pod pojačanim nadzorom i Alfabetov Google, Fejsbuk, Apple i Microsoft.

Foto: Pixabay.com

Related Posts