Guverner Jorgovanka Tabaković: „Nikad ne veruj osobi koja nema kožu u igri“

by Vesna Lapčić

„Na jednoj holandskoj slici naslikan je prizor uzet iz priče koju je zabeležio Herodot o izvesnom korumpiranom persijskom sudiji. Njega su živog odrali. Slika prikazuje sina koji deli pravdu koja je tapacirana kožom njegovog oca. Ovo je zabeleženo u knjizi „Koža u igri“: Nikad ne veruj osobi koja nema kožu u igri jer takve osobe, takvi prevaranti će profitirati, a njihove greške se nikada neće vratiti da ih progone“, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković na početku Sedmih Srpskih dana osiguranja koji se održavaju pod sloganom: „Ako ne mi,ko? Ako ne sad, kad?“ na Zlatiboru 29. i 30. novembra 2023.

Otvarajući skup, guvernerka Tabaković je istakla da je „sistem osiguranja sistem koji zahteva poverenje, možda i više nego bankarstvo“.

„A kad ste hrabri da ponudite ono što niste spremni da ispunite to je sebična hrabrost i nije hrabrost posebno kada rizikujete tuđa sredstva. Greške se ponavljaju, a neko drugi plaća cenu. Greške izvršnog odobra plaćaju društvo, akcionari i klijenti. Čak i kad su zakoni dobri i najbolji, šta uraditi sa korumpiranim i nestručnim ljudima?“, rekla je Tabaković i naglasila da ipak postoji rešenje u vidu kazni koje predviđa zakon, a jedna od njih je oduzimanje i dozvole za rad.

Nema nadmetanja sa regulatorom koji stvara uslove za razvoj stabilnosti“, istakla je ona.

Osiguranje nema i neće imati u dogledno vreme konkurenciju bez obizira na razvoj savremenih tehnologija, dodala je ona.

„Osiguranje samo koristi prednosti savremene tehnologije da brže i jednostavnije priđe svojim klijentima, ali ima jednu vrstu monopola koju bojim se ne cene svi dovoljno. Imati licencu da se učestvuje u sektoru osiguranja retka je prilika. Zato se potrudite da tu privilegiju koju ste zaslužili i sačuvate i nikad nemojte da se žalite da je osiguranje preregulisana oblasti. Nigde u svetu nije drugačije. Osiguranje je najregulisanija oblast gde država mora da pomogne „svojom rukom“ jer industrija ne može sve sama da reguliše“, istakla je guvernerka.

Related Posts