Erste Bank a.d. Novi Sad: Pozitivan rezultat na kraju 2022. godine generisan rastom kredita u svim segmentima

by Vesna Lapčić

„Ponosna sam što smo i ove godine zabeležili rast u najvažnijim segmentima poslovanja. Solidan rast kredita u svim kategorijama i dvocifren rast depozita pravnih lica potvrđuju da klijenti u nama prepoznaju sigurnog partnera na kojeg uvek mogu da se oslone. Ovo ne bi bilo moguće da svi zaposleni ne ulažu ogroman trud kako bi izašli u susret potrebama klijenata. Posebno me raduje činjenica što smo tokom sva četiri kvartala 2022. godine bili na prvoj poziciji na tržištu* kada je reč o korisničkom iskustvu fizičkih lica. Nastavićemo da budemo oslonac našim klijentima, pružajući im, pored personalizovanih bankarskih proizvoda, i višeslojnu podršku kroz različite edukativne i savetodavne programe, po kojima smo prepoznatljivi na tržištu“, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste Banke a.d. Novi Sad.

*Izvor: Istraživanje Banking Market Monitor Q1-Q4 2022; istraživanje sprovela agencija za istraživanje tržišta IMAS iz Austrije.

  • Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani za 5,3% u odnosu na kraj 2021. godine i iznose 110,71 milijardu dinara; depoziti stanovništva i mikro klijenata uvećani za 7,7% i iznose 132,18 milijardi dinara.
  • Krediti pravnim licima porasli za 9,1% u odnosu na kraj 2021. godine i iznose 111,55 milijardi dinara; depoziti pravnih lica viši za 13,3% i iznose 94,84 milijarde dinara.
  • Dobit od kamata viša za 13,8% u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 10,20 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija viša za 22,0% i iznosi 3,35 milijardi dinara.
  • Neto dobit na kraju 2022. godine iznosi 2,34 milijarde dinara.
  • Bilansna suma je uvećana za 10,3%, sa 320 milijardi dinara na kraju 2021. godine na 352 milijarde dinara.
  • NPL koeficijent je na kraju 2022. godine iznosio 2,5%.

Erste Grupa: Snažan operativni rezultat u 2022. godini odražava nastavak potražnje za kreditima

 „Ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi pokazale su se otpornijima nego što se očekivalo tokom prošle godine: zabeležile su solidan rast BDP-a uprkos izazovima koje je doneo rat u Ukrajini. Kao i veći deo sveta, region CIE se ove godine suočava sa naglim padom ekonomskog rasta. Međutim, ne očekujemo da će region pasti u recesiju i uvereni smo da će nastaviti svojim putem rasta. To uverenje se takođe odražava u snažnoj finansijskoj prognozi koju smo upravo potvrdili, a koja uključuje solidan cilj rasta kredita. Nastavićemo da podržavamo ljude i privrede našeg regiona u poboljšanju finansijskog blagostanja, kako kroz naše prakse kreditiranja, tako i kroz našu posvećenost inovacijama usmerenim na klijente“, objašnjava Vili Černko, generalni direktor Erste Grupe.

  • Krediti klijentima zabeležili porast od 12% na 202 milijarde EUR
  • Koeficijent problematičnih kredita (NPL) na rekordno niskom nivou od 2,0%
  • Operativni rezultat porastao za 16,3% na 4 milijarde EUR
  • Stabilna finansijska perspektiva s obzirom na dokazanu otpornost regiona Centralne i Istočne Evrope (CIE)

Related Posts