Korisni saveti za putovanje tokom letnje sezone sa aerodroma Nikola Tesla

by Vesna Lapčić

Kompanija Belgrade Airport, deo VINCI Airports mreže, ove letnje sezone dočekuje putnike sa značajnim unapređenjima kapaciteta, komfora i usluga. U odnosu na prethodno leto, a zahvaljujući završetku velikih radova, povećan je kapacitet na ključnim tačkama tokova putnika, poput šaltera za prijavu na let, pasoške i bezbednosne kontrole, a uveden je novi sistem za upravljanje prtljagom. Otvorena je i nova, glavna duty-free prodavnica, tri puta veća od prethodne, uz značajno obogaćenu ponudu.

U prvih 5 meseci 2024. godine aerodrom je opslužio više od 2,9 miliona putnika, što je za 16 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a broj letova povećan je za 11 odsto. Usled očekivanog značajnog povećanja saobraćaja u narednim nedeljama, kompanija Belgrade Airport savetuje putnike da prate sledeće preporuke za putovanja, kako bi, njihov boravak na aerodromu i putovanje bili komforniji i efikasniji:

  1. Proverite status vašeg leta i dođite na vreme

Pravovremeno proverite sve uslove za putovanje do odredišta, obezbedite neophodnu dokumentaciju, i redovno proveravajte najnovije informacije o vašem letu. S obzirom na period pojačanog saobraćaja, planirajte dovoljno vremena za dolazak na aerodrom. Preporuka je da na aerodromu budete najkasnije dva i po sata pred planirano poletanje.

  1. Odaberite odgovarajući parking

Zbog unapređenja i proširenja aerodromskih parkirališta, savetujemo da unapred odaberete parking prema vašim potrebama. Na raspolaganju je 6 modernih parkirališta uz mogućnost online rezervacija i tzv. Kiss & Fly zona duž terminala za brzo iskrcavanje putnika. Za duža zadržavanja preporučujemo Tesla parking P11. Više informacija o parkinzima dostupno je ovde.

  1. Pripremite putne dokumente za pasošku kontrolu

Za brži prolazak kroz pasošku kontrolu, pripremite putne dokumente i kartu za ukrcavanje na let pre dolaska na šalter. U zoni odlazaka, na raspolaganju je 16 šaltera za pasošku kontrolu za pripadnike granične policije, dok je na dolascima broj šaltera povećan na 13 u odnosu na prošlogodišnjih 8.

  1. Pripremite se za bezbednosnu kontrolu

Pre nego što dođete do bezbednosne kontrole, odvojite stvari kao što su kaiš, sat, ključevi i novčanik. Tečnosti, aerosole i kozmetiku u pakovanjima do 100ml upakujte u providnu plastičnu kesu sa zatvaračem i odvojite ih od ručnog prtljaga. Ukupna količina tečnosti koju putnik sa sobom može poneti u ručnom prtljagu je 1l, a tečnosti u pakovanjima od preko 100ml dozvoljene su u ručnom prtljagu, samo u medicinske svrhe i u vidu hrane za decu.

  1. Poziv do čekaonice za ukrcavanje na let (gate)

Zbog vašeg komfora, ograničili smo obaveštenja putem razglasa. Pratite monitore u terminalu za ažurne informacije o izlazu i statusu leta. Karta za ukrcavanje više ne sadrži broj izlaza, koji je u nekim slučajevima podložan izmenama u poslednjem trenutku.

  1. Neprispeli prtljag

Preporučujemo da najvažnije stvari uvek nosite u ručnom prtljagu (lekove, ličnu higijenu, punjače, važna dokumenta) i da jasno obeležite svoj prtljag kontakt informacijama.

 U slučaju kašnjenja ili gubitka prtljaga, dođite do  šaltera za izgubljeni prtljag koji se nalazi u zoni za preuzimanje prtljaga i popunite zapisnik. Briga o prtljagu je u nadležnosti partnerskih kompanija za zemaljsko opsluživanje koje posluju na našem aerodromu. Nadležne službe ovih kompanija zajedno sa avio prevoznicima čine sve da se prtljag locira i isporuči u najkraćem mogućem roku. Više detalja i kontakti operatera za opslugu prtljaga, u zavisnosti od odabrane avio-kompanije,  dostupni su ovde.

  1. Tu smo da pomognemo

Naše kolege u zgradi terminala, prepoznatljive po plavim prslucima, dostupne su da vam pomognu sa svim pitanjima i nedoumicama koje možete imati tokom boravka na aerodromu.

Uz navedena unapređenja, i dobru koordinaciju i saradnju svih činilaca u avio-saobraćaju poput aerodromskog osoblja, carine, granične policije, avio-kompanija i operatera zaduženih za prihvat i otpremu putnika, prtljaga i vazduhoplova, cela aerodromska zajednica nastoji da vam obezbedi udobno i sigurno putovanje i tokom ove dinamične letnje sezone.

Related Posts