EBRD: Novih 10 miliona evra kredita za energetsku efikasnost

by Vesna Lapčić

Više od 2200 domaćinstava u Srbiji poboljšalo je energetsku efikasnost svojih domova uz podršku GEFF kredita, a još više će to moći da učini zahvaljujući novoj kreditnoj liniji od 1,2 milijarde dinara (10 miliona evra) koju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) plasira u saradnji sa Erste bankom.

Erste banka će sredstva učiniti dostupnim domaćinstvima za ulaganja u mere energetske efikasnosti, poput izolacije, prozora, toplotnih pumpi i solarnih panela. Nakon uspešne realizacije investicije, korisnici kredita će imati pravo na povraćaj novca u iznosu do 20 procenata, koje finansira Evropska unija u cilju promovisanja energetske efikasnosti.

Kreditna linija deo je Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za zapadni Balkan, koji vredi 135 miliona evra, a koji podržava energetski efikasna rešenja za izgradnju zelenije i održive ekonomije. Program podržavaju Evropska unija (EU), Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) i Austrija, i deo je Regionalnog programa za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan.

Mateo Kolanđeli, EBRD, regionalni direktor za Zapadni Balkan, direktor za Srbiju, izjavio je: „Drago nam je što je GEFF program pomogao mnogim domaćinstvima u Srbiji da postignu bolje standarde energetske efikasnosti, što dovodi do nižih računa za struju i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zajedno sa našim partnerima, EU, Austrijom i WBIF-om, nastojimo da povećamo podršku Srbiji, kao i ostatku regiona, s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru i smanjenja energetskog intenziteta“.

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke u Srbiji, izjavio je: “Važnost odgovornog poslovanja u oblasti održivog ulaganja i daljeg razvoja zelene enegrije, kao i podizanje svesti naših građana o tome, dokazuje činjenica o potražnji finansijske podrške u ovoj oblasti. Upravo zato smo ponosni i zadovoljni potpisivanjem nove, druge po redu, kreditne linije za poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Kao jedna od vodećih banaka u finasiranju projekata obnovljivih izvora energije u Srbiji, intenzivno radimo na stvaranju okruženja koje će podsticati efikasnije upravljanje resursima i energijom, i stvoriti zdravije i bolje okruženje za našu zemlju ali i čitav region”.

GEFF kredite u Srbiji iskoristilo je više od 2.200 domaćinstava a ukupni iznos investicija je preko 7,6 miliona evra. Ti projekti su  doprinele uštedi većoj od 5,8 miliona kVh energije i smanjenju za više od 1,700 tona emisije CO2 godišnje.

Najčešće finansirane tehnologije su prozori i vrata, izolacija i toplotne pumpe.

Do danas je oko 7.000 domaćinstava na zapadnom Balkanu poboljšalo energetsku efikasnost svojih domova kroz GEFF program, ulaganjem u projekte koji su doprineli smanjenju za više od 10.000 tona emisije CO2 godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 6.000 automobila sa puteva.

Foto: Pixabay.con

Related Posts