Dve srpske kompanije među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama u Centralnoj Evropi

by Vesna Lapčić

Srpska kompanija Factory World Wide, koja se bavi izradom softverskih rešenja za domaće i inostrane klijente, po drugi put se plasirala na listu najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi (CE Technology Fast 50)  i ove godine je zauzela 17. mesto, zabeleživši četvorogodišnji rast prihoda od 1496 odsto (2019-2022.), objavila je konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte.

U kategoriji „Kompanije u usponu“, kompanija EM Analytic Solutions, koja se bavi razvojem inovativnih softverskih rešenja za poslovnu inteligenciju, zauzela je visoko 10. mesto ostvarivši trogodišnji rast prihoda od 469 odsto (2020-2022.).

Takođe, u kategoriji „Zvezde pozitivnog uticaja“ (Impact Stars) koja prepoznaje kompanije koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na jedan od sledećih segmenata: društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu i različitost, i ove godine je prepoznata kompanija Factory World Wide koja ima jasnu etičku dimenziju u srcu svog poslovnog modela.

„Sa ponosom delim da smo se drugu godinu zaredom našli na listi Deloitte Central Europe, postavši deo prestižne liste 50 brzorastućih kompanija u Centralnoj Evropi. Ovaj uspeh potvrđuje našu posvećenost izuzetnosti i kvalitetu naših usluga. Drago nam je što naš trud i predan rad priznaju stručnjaci iz Deloitte-a, ali ono što nas najviše ispunjava jeste poverenje koje smo izgradili sa našim klijentima i partnerima,“ ističe Nikola Vučinić, vlasnik kompanije Factory World Wide.

Prof. dr Milan Nedeljković, direktor kompanije EM Analytic Solutions, ističe: „Radujemo se i čast nam je što je naša kompanija rangirana na prestižnoj listi ‘Kompanije u usponu‘. Ova nominacija potvrđuje naše ulaganje u razvoj inovativnih alata baziranih na objašnjivoj veštačkoj inteligenciji i naprednoj analitici, koji stvaraju novu poslovnu vrednost za naše klijente i poboljšavaju njihovu produktivnost i donošenje odluka. Radujemo se širenju prodaje naših softverskih rešenja na druga tržišta i različite industrije, uz konstantno prilagođavanje potrebama klijenata. Zahvaljujemo Deloitte-u na podršci, a mi ćemo dati sve od sebe da ovo priznanje ponosno predstavljamo.”

Slobodan Ćirić, lider CE Technology Fast 50 programa u Srbiji je impresioniran kvalitetom ovogodišnjih učesnika. „U svim segmentima rangiranja nalaze se mlade kompanije koje teže tome da doprinesu stvaranju boljeg sveta za sve nas. Uz sve izazove s kojima se trenutno suočavamo, izuzetno je ohrabrujuće videti ovakav stepen posvećenosti. Posebno sam ponosan što imamo priliku da prepoznamo i podržimo domaće brzorastuće kompanije koje igraju ključnu ulogu u inovacijama i disruptivnim promenama na tržištu. Uveren sam da će naredne godine biti još više kompanija iz Srbije na ovoj prestižnoj rang-listi.“

Činjenice i podaci

Ove godine na konkursu je učestvovalo skor 400 kompanija iz Centralne Evrope. Prosečna stopa rasta iznosi 1502 odsto. Kompanije iz 7 država ostvarile su plasman među Top 50 brzorastućih tehnoloških kompanija.

Ove godine Poljska i Češka su imale najviše kompanija koje su ostvarile plasman u glavnoj kategoriji Najbržih 50 sa po 18 kompanija, zatim Hrvatska sa pet, Slovačka sa četiri kompanije, Rumunija tri, i po jedna kompanija iz Bugarske i Srbije.

Softverske kompanije i dalje dominiraju rang listom, sa 31 učesnikom, a slede fintech kompanije, hardverske kompanije, kompanije iz oblasti medija i zabave, sa po četiri predstavnika, kompanije iz oblasti zdravstva i nauke o životu sa tri predstavnika. Uprkos dominaciji softverskih kompanija, nijedna od njih ne zauzima prva tri mesta. Fintech kompanije zauzele su prvo (FTMO) i treće mesto (PayPo), a drugo mesto pripalo je firmi iz oblasti zdravstva (CityZen).

Već treću godinu za redom, pobednik takmičenja 50 brzorastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi je firma FTMO iz Češke Republike. FTMO je izradila i vodi jedinstvenu platformu za edukaciju trgovaca na finansijskim tržištima, koja ih uči odgovarajućim tehnikama upravljanja rizicima i motiviše da budu disciplinovani u svom poslovanju.

Na čelu kompanija na listi Kompanije u usponu za one koje su premlade da učestvuju u programu Najbržih 50 nalazi se slovačka softverska kompanija 3IPK, osnovana 2019. godine čija rešenja bazirana na blokčejn tehnologiji omogućuju klijentima u svemirskoj, aero-kosmičkoj i odbrambenoj industriji da obezbede autentičnost podataka, uključujući i slike sa satelita za posmatranje Zemlje.

Ovo je takođe treća godina partnerstva između Deloitte Central Europe i Google Cloud-a, a druga godina zaredom u kojoj zajedno dodeljuju posebnu nagradu CE Tech Rocketship kompaniji koja je najviše doprinela razvoju visokokvalitetnih, skalabilnih rešenja koja zadovoljavaju čak i najzahtevnije klijente.

Ovogodišnji pobednik je poljska softverska kompanija Open Loyalty, koja je stvorila najfleksibilniji softver lojalnosti na svetu.

Related Posts