PKS: Većina privrednika očekuje rast prometa, izvoza i investicija

by Vesna Lapčić

Većina privrednika očekuje rast prometa, izvoza, investicija, stabilnu ili veću zaposlenost, dok je tražnja na domaćem tržištu i dalje dominantan uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost proizvodnih kapaciteta, pokazala je aprilska Anketa Privredne komore Srbije o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata. Istraživanje je obuhvatilo 1.272 privredna subjekta koji zapošljavaju oko 255.000 radnika, a prošle godine zajedno su dostigli izvoz vredan pet milijardi evra, što je gotovo trećina ukupnog izvoza.

Više od polovine anketiranih očekuje veći promet u drugom kvartalu u odnosu na početak godine, a manji svega 11 procenata. Privrednici su optimisti i u pogledu realizacije izvoznih poslova – tačno polovina očekuje rast, uz 40 odsto onih koji predviđaju nepromenjen nivo izvoza.

U prva tri meseca 2021. godine, investiralo je 44 odsto anketiranih kompanija. U poređenju sa realizovanim investicijama u prethodnom kvartalu, 75 odsto firmi je ostvarilo isti ili povećan nivo investicija. Očekivanja privrednika za drugi kvartal 2021. godine su pozitivna – 90 odsto ispitanika planira isti ili veći obim ulaganja, najviše u opremu.

Analiza PKS ukazuje da se sa najvećim investicionim izazovima suočavaju mikro preduzeća, svega petina ispitanika očekuje rast investiranja, za razliku od srednjih i velikih preduzeća od kojih polovina najavljuje više ulaganja u drugom kvartalu 2021. godine.

Ohrabruje podatak da 47 procenata anketiranih ima dovoljno sredstava za finansiranje poslovanja, a najviše koriste sopstvena sredstva (80 odsto) i kredite (17 odsto).

Od početka godine zaposlenost je stabilna, 85 odsto anketiranih održalo je ili povećalo broj zaposlenih dok 96 procenata ne planira otpuštanja.

Aprilski izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda o perspektivama svetske privrede, Srbiji procenjuje ovogodišnji rast od pet procenata. Iako većina privrednih delatnosti ima relativno povoljne uslove za oporavak i nastavak rasta, uslužni sektor, turizam, ugostiteljstvo, organizacija zabavnih događaja, putnički saobraćaj i mnogi drugi mali biznisi, i dalje trpe posledice pandemije.

Ključni izazov ekonomske politike Vlade Srbije u narednom periodu ostaje postizanje optimalnog balansa između podrške privredi i očuvanja makroekonomske stabilnosti, kao osnove kreditnog rejtinga i poverenja investitora.

Bez obzira na globalni optimizam i ubrzan proces vakcinacije u SAD i Evropi, epidemiološki rizici su i dalje prisutni, posebno zbog pogoršanja zdravstvenog stanja u Indiji.

Foto: Unsplash

Related Posts