Dramatičan pad proizvodnje i prodaje automobila u svetu očekuje se i ove godine

by Vesna Lapčić

Tokom prošle godine proizvedeno je skoro 78 miliona vozila u svetu, što je oko 15 odsto manje nego godinu dana ranije. Kina, Japan i Nemačka su bili najveći proizvođači automobila u 2020. Prognoze su da će prodaja u ovoj godini pasti ispod 70 miliona vozila, dok je pik proizvodnje sa 80 miliona vozila bio 2017, piše Statista.

U Velikoj Britaniji, na primer, proizvodnja je opala za 29 odsto i prvi put od 1984. godine proizvedeno je manje od milion automobila u jednoj godini. To znači da je ta industrija u Velikoj Britaniji izgubila oko 10,5 milijardu funti prihoda, procene su Majka Hjuza, izvršnog direktora grupe SMMT koja prikuplja podatke iz ovog sektora.

Najveće tržište automobila, kada je reč o prodaji i proizvdnji automobila – Kina, predviđa da će prodaja u toj zemlji do 2040. godine dostići 14,5 miliona jedinica. Ipak, ove godine se očekuje pad prodaje od 1,4 odsto.

Statista predviđa da će se tržište oporaviti te da će proizvodnja od 110 miliona vozila biti dostignuta do 2025. godine. Azija je postala „goruće“ tržište za prodaju putničkih vozila.

Očekuje se da kineska provincija Qinghai postane mesto gde će se najviše proizvoditi putničkih vozila.

Nova vozila, kako piše Statista, postaju „čistija i pametnija“. Emitovanje karbon dioksida je limitirano za nove motore jer dobavljači prave efikasnije mašine ili prelaze na alternativne tehnologije. Električna i autonomna vozila mogu da postanu uobičajeni standard 2030. godine.

Foto: Pixabay.com

Related Posts