Blagodeti saune – koliko smanjuje rizik bolesti i smrti?

by Vesna Lapčić

Korišćenje svega 15 minuta saune dnevno može da utiče blagotvorno na organizam – smanji bolove u mišićima, poboljša pokretljivost zglobova, detoksikuje telo, pa čak i smanji krvni pritisak i umanju bolesti pluća pokazuju istraživanja. Univerzitet Istočne Finske (University of Eastern Finland) radio je istraživanje koje je pratilo 2300 sredovečnih muškaraca tokom 20 godina. Podelili su ih u tri grupe u zavisnosti od toga koliko često koriste saunu, a jedan odlazak je podrazumevao u proseku 14 minuta boravka na 175 F. Studija je na kraju zaključila da je veća smrtnost muškaraca koji su koristili saunu samo jednom nedeljno. U toj grupi je umrlo 49% muškaraca, u grupi onih koji su koristili dva ili tri puta saunu nedeljno taj procenat je bio 38%, a kod onih koji su išli od četiri do sedam puta nedeljno umrlo je 31%.

Učestala poseta saunama je u ovom i drugim istraživanjima povezana i sa nižim stepenom kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

Uticaj štetnih faktora na organizam

Doktorka La Medic centra, Zorica Ristić kaže da na zdravlje čoveka utiču brojni štetni faktori, spoljašnji i unutrašnji.

„Uticaj okoline, ubrzan način života, zagađen vazduh, voda, buka, neuredan san samo su neki od tih spoljašnjih faktora. Ako na to dodamo i unutrašnje poput nepravilne ishrane pune belančevina životinjskog porekla, zasićenih masti, slatkiša, zatim loših navika poput konzumiranja alkohola, kafe, gaziranih pića ali i nekontrolisane upotrebe medikamenata – zdravlje je višestruko ugroženo. Svi toksini nagomilani u organizmu remete normalan promet materija i energije neophodne za rad organa i zdravlje celokupnog organizma“, objašnjava dr Ristić.

Ona kaže da izlaganje IC zracima kakvi se emituju u saunama ubrzava metabolizam i cirkulaciju.

„Suva topla energija sauna pogoduje hroničnim upalnim procesima u sinusima, urinarnom traktu, genitalijama, kod posttraumatskih stanja ili druge imobilizacije delova tela. Značajno utiče na brzo zarastanje rana, omekšavanje keloidnih (tvrdih ožiljaka), olakšava pokretljivost zglobova, smanjuje napetost mišića čisteći organizam od nepoželjnih štetnih materija putem kože- isparavanjem preko proširenih pora čineći je mekom, glatkom i elastičnom. Sama ćelija kao osnovna jedinica svakog organizma, očišćena od toksičnih materija ima duži vek trajanja i otpornija je na  uticaj slobodnih radikala. Jača imunitet i doprinosi boljem kvalitetu života,“ objašnjava dr Zorica Ristić.

Šta je Bauer Saunarium i šta može učiniti za vaše zdravlje?

BAUER SAUNARIUM je najefikasnija infracrvena toplotna kabina na tržištu koja redovnim tretmanom omogućava izlučivanje soli zajedno sa znojem iz tela kroz pore kože. Tokom tretmana se aktivira dva miliona znojnih žlezda te se izluči 20 do 50g znoja, što je tri puta više nego u konvencionalnim saunama. Zanimljivo je da se znojenjem pri fizičkoj aktivnosti izluči 5 odsto toksina, a u Bauer Saunariumu više od 15 odsto.

„Za osobe sa reumatskim bolovima i hroničnim upalama SAUNARIUM je idealan, budući da je zglobovima potrebna suva toplota za ublažavanje tegoba a upravo takvu energiju obezbeđuje Saunarium putem infracrvenog zračenja. Osim toga, pomaže kompletnoj detoksikaciji organizma, sintezi vitamina D i jačanju imunog sistema što nam je u ovim danima preko potrebno, smanjenju hroničnih upala i bolova, otklanjanju reumatskih tegoba, ali i smanjenju glavobolje“, kažu u La Medic centru koji nudi ove tretmane.

Sauna u domu

Međutim, ovu „saunu“ možete da kupite i za kućnu upotrebu ili kancelariju, ili se pak može smestiti u rehabilitacione centrie, domove za stara lica, sportske klubove, fitnes centre, spa i welness centre, hotele, kozmetičke salone

Izuzetno je praktičan, zauzima vrlo malo prostora, fleksibilan je i lako prenosiv, težak svega 12 kg. Dovoljano je do dva minuta za sklapanje. Sama sebe dezinfikuje, oklop joj je od posebnog materijala koji ne zadržava bakterije.

Nema pregrevanja! Više detalja na LINK-u.

A šta su BAUER FIR magične lampe?

Bauer je pored saunariuma razvio i lampe koje se takođe mogu koristiti kako u kućnim uslovima za šta su namenjene srednje i male za decu, tako i u rehabilitacionim centrima, medicinskim ustanovama, sportskim klubovima za koje se preporučuju velike lampe.

BAUER Magical FIR Lamp-e neće izazvati nikakve opekotine, čak i ako ih koristite 24h. Dizajnirane su tako da same prepoznaju koliko je na vašem bolnom mestu zraka potrebno i prilagođavaju dejstvo tako da osetite trenutno olakšanje.

„Ove lampe smanjuju bolove u vratu i leđima, migrene i druge glavobolje, bolove u zglobovima, menstrualnih grčeva, ali i pomažu da rane brže zarastu. Lampe čak povoljno deluju na akne i strije kao i kod dermatitisa. Izuzetno je delotvorna za ublažavanje zubobolje i upale desni, a pomaže zaustavljanju suvog kašalja, otklanja upalu grla, uha, zapušenih sinusa i generalno podmlađuje ćelije vašeg organizma i imaju još mnogo blagodeti“, kažu u La Medic centru.

Za više infromacija pogledajte sledeći LINK.

 

Foto: Pixabay.com/La Medic

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts