Banka Engleske najavila najveću recesiju u VB od poslednje finansijske krize; kamatna stopa veća 50 baznih poena

by Vesna Lapčić

Banka Engleske je u četvrtak povećala kamatne stope za 50 baznih poena, što je najveće pojedinačno povećanje od 1995. godine, i prognozirala je najdužu recesiju Ujedinjenog Kraljevstva od globalne finansijske krize.

Šesto uzastopno povećanje uvećava troškove pozajmljivanja na 1,75 odsto i predstavlja prvo povećanje od pola poena otkako je banka postala nezavisna od britanske vlade 1997. godine.

Komitet za monetarnu politiku (MPC) je većinom od 8-1 glasao u korist istorijskog porasta za pola poena i kao argument naveo rastuće inflatorne pritiske u Velikoj Britaniji i ostatku Evrope od prethodnog sastanka u maju.

„To je velikoj meri posledica skoro udvostručenja veleprodajnih cena gasa od maja, zbog ruskog ograničenja isporuke gasa Evropi i rizika od daljih ograničenja“, navodi MPC u svom propratnom saopštenju.

„Kako sve ovo dovodi do povećanja maloprodajnih cena energije, doći će do pogoršanja realnih prihoda za britanska domaćinstva i dodatno povećati inflaciju u bliskoj budućnosti“.

Britanski energetski regulator, Ofgem, povećao je gornju granicu cene energije za 54% od aprila da bi se prilagodio rastućim globalnim troškovima, ali se očekuje da će cene u većem stepenu porasti u oktobru, sa predviđanjima da će godišnji računi za energiju u domaćinstvima premašiti 3.600 funti (4.396 dolara).

Banka sada očekuje da će ukupna inflacija dostići vrhunac od 13,3% u oktobru i da će ostati na povišenim nivoima tokom većeg dela 2023. godine, pre nego što padne na cilj od 2% u 2025.

MPC je primetio da je tržište rada i dalje zategnuto, sa povišenim domaćim troškovima i pritiscima na cene, dodajući da postoji rizik da će „duži period eksterno generisane inflacije cena dovesti do trajnijih pritisaka na domaće cene i plate“.

„Tržište rada je ostalo zategnuto, sa stopom nezaposlenosti od 3,8% u tri meseca do maja i slobodnim radnim mestima na istorijski visokom nivou“, saopštio je MPC. „Kao rezultat toga, i u skladu sa najnovijim istraživanjem, očekuje se da će osnovni nominalni rast plata biti veći nego u majskom izveštaju u prvoj polovini prognoziranog perioda“.

Sterling je pao za preko 0,5% u odnosu na dolar nakon objave banke, trgujući na oko 1,209 dolara, dok je FTSE 100 indeks porastao za 0,5%.

Značajna pogorašanja situacije slede

Banka je objavila zastrašujuće izglede za ekonomski rast, sugerišući da je najnoviji rast cene gasa doveo do još jednog „značajnog pogoršanja“ izgleda za aktivnosti u Velikoj Britaniji i ostatku Evrope.

MPC sada predviđa da će Ujedinjeno Kraljevstvo ući u recesiju od četvrtog kvartala 2022. i da će recesija trajati pet kvartala pošto stvarni prihod domaćinstava nakon oporezivanja naglo pada 2022. i 2023. i potrošnja počinje da se smanjuje.

„Rast nakon toga je veoma slab prema istorijskim standardima. Smanjenje proizvodnje i slabi izgledi za rast iznad toga uglavnom odražavaju značajan negativan uticaj naglog rasta globalnih cena energije i razmenljivih dobara na stvarne prihode domaćinstava u Velikoj Britaniji“, navodi MPC u svom izveštaju o monetarnoj politici.

Prognoza upozorava na pad proizvodnje od najvišeg do najnižeg nivoa od 2,1%, pri čemu će privredna aktivnost početi da se smanjuje u četvrtom kvartalu 2022. i da se smanjuje tokom 2023. godine.

Foto: Pixabay.com

Related Posts