Cene stanova u Srbiji NEĆE padati

by Vesna Lapčić

Broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji, pao je još jedan kvartal za redom, odnosno manje ih je za 15,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U Beogradu je, u trećem kvartalu ove godine na kupovinu stanova potrošeno 456 miliona evra, što je pad od 21% u poređenju sa istim periodom prethodne godine kada je potrošeno 579 miliona evra.

Sve ovo pokrenulo je pitanje da li će doći do pada cena nekretnina.

NE!

Vojislav Lazarević, predsednik IO Addiko banke , rekao je da ne očekuje dramatičan pad cena nekretnina bez obzira na to što se smanjuje tražnja za stambenim kreditima.

„Iz stambenih kredita se kupi svega 20 odsto nekretnina, a 80 odsto kešom. Tako da pad tražnje stambenih kredita neće uticati na cene nekretnina“, rekao je on na juče održanom Sedmom SEE NPL Forumu u organizaciji New Angles Consulting.

On je dodao i da će kriza biti „plitka i duga“. Lazarević ne očekuje ni da će rasti nezaposlenost „jer svi tražimo zaposlene i uvozimo ih“. To je još jedan razlog zašto se ne očekuju veliki poremećaji na tržištu nekretnina.

Kao treći razlog stručnjaci navode visoke cene građevinskog materijala koje neće dozvoliti investitorima da drastično smanje cenu kvadrata.

Ipak, više domaćih i inostranih stručnjaka koji su govorili na skupu su upozorili da je jedna od najrizičnijih industrija upravo građevinska i to i u domenu stambenog i u domenu komercijalnog prostora.

 

Related Posts