Home BIZ Info Borba protiv šverca cigaretama budžetima donela 85 miliona evra

Borba protiv šverca cigaretama budžetima donela 85 miliona evra

by Vesna Lapčić

„Japan Tobacco International (JTI) pozdravlja uspešne akcije Vlada Crne Gore i Bosne i Hercegovine u borbi protiv šverca cigareta. Zaplena 1,5 milijarde cigareta u Luci Bar povratila je ogromna sredstva budžetima ove dve zemlje, a i zemljama regiona, i mi snažno podržavamo odluku o trajnom zatvaranju ove luke za skladištenje cigareta“, izjavio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, i dodao:

„Ključni naredni korak za uspeh ove akcije je da se ova borba nastavi svakog dana, a zaplenjene cigarete unište i tako nikad ne vrate u kriminalne kanale. JTI podržava napore vlada regiona u odlučnoj borbi protiv ilegalne trgovine duvanom i duvanskim proizvodima i apeluje na sve zemlje regiona da u ovoj borbi, zajedničkim snagama i u saradnji sa industrijom, istraju za dobrobit svojih građana, poreskih prihoda i stabilnosti tržišta cigareta”, zaključio je Pekez. 

Zatvaranje Luke Bar – pozitivan uticaj na tržišta regiona i EU 

Zatvaranje Luke Bar ima višestruku direktnu korist za ceo region, ali i tržišta Evropske unije. Naime, procena je da se iz Luke Bar „snabdevalo“ oko 20% tržišta EU tzv. nelegalnim belim cigaretama (cigarete koje se legalno proizvode u jednoj zemlji, ali se krijumčare na druga tržišta čime šverceri zarađuju na razlici u ceni).

Zaplenjena količina cigareta od 1,5 milijardi jednaka je dvogodišnjem prometu na legalnom tržištu cigareta u Crnoj Gori. Zatvaranje Luke Bar je najbolji primer koliko koristi za budžet, građane i tržište donosi borba protiv nelegalne trgovine. Naime, procenjuje se da se kao posledica ove zaplene, legalno tržište Bosne i Hercegovine oporavilo za 24%, a legalno tržište Crne Gore za 33%. U Bosni i Hercegovini su porasli prihodi od akciza u budžetu za 70 miliona evra, budući da je, zaključno sa avgustom ove godine, broj izdatih akciznih markica porastao 32% u odnosu na avgust 2021. Istovremeno, u Crnoj Gori su od maja do avgusta, za 4 meseca, prihodi od legalne prodaje cigareta veći za 40%, odnosno 15 miliona evra. To je direktna posledica zatvaranja Luke Bar i kampanje „Stop švercu“ koja se intezivno sprovodi poslednje dve godine u toj državi.  

Srbija: borba protiv šverca rezanog duvana na internetu i na njivi 

Napori nadležnih državnih organa u Srbiji u borbi protiv ilegalne trgovine rezanim duvanom tamo gde ona počinje – na njivi, kao i sprečavanjem prodaje preko interneta takođe su urodili plodom.

Kao posledica presretnutog onlajn šverca i uništavanja nelegalnog duvana na njivi, smanjeni su i nelegalni zasadi za neverovatnih 91,7% u 2022. Doprinos ovakvom fantastičnom rezultatu dao je JTI kroz projekat „Satelit“ koji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom finansija.

„Satelit“ 

 Cilj projekta „Satelit“ je satelitsko snimanje i identifikovanje parcela na kojima se nelegalno gaji duvan, a zatim i njegovo uništavanje kako bi se sprečilo da završi na tržištu.

U periodu od pet godina uništeno je više od 792 tone nelegalno uzgajanog duvana, od čega su samo 2021. uništene 172 tone nelegalnih zasada. O uspesima projekta „Satelit“ govore finansijski efekti – procenjena sprečena šteta po državni budžet u periodu od 6 godina iznosi 453 miliona evra, preračunato kroz nelegalne cigarete koje nisu završile na crnom tržištu. Zahvaljujući satelitskom snimanju, količina i obim nelegalnih zasada duvana smanjeni su za 90%: od 3.140 tona identifikovanih 2016. naspram 309 tona identifikovanih u toku 2021.

Prošle godine JTI je donirao četiri drona i prateću opremu u vrednosti od 1,2 miliona dinara Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koja će se koristiti za suzbijanje nelegalne proizvodnje duvana.

Foto: Pixabay

You may also like