Bankrotirala jedna od 20 najvećih američkih banaka

by Vesna Lapčić

Silicon Valley Bank (SVB) je bankrotirala, što je drugi najveći banrot u istoriji američkog finansijskog sistema, piše CNN.

SVB je jedna od 20 najvećih američkih komercijalna banaka i sada je pod kontrolom  Američka federalna korporacija za osiguranje depozita nakon što više nije bila sposobna da isplaćuje  depozite klijentima.

Kolaps banke mogao bi imati značajne posledice na startup i tehnološke sektore.

SVB je bila ogromna banka, piše CNN.

Osnovana 1983. godine, banka Silicijumske doline je obezbedila finansiranje za skoro polovinu američkih kompanija za tehnologiju i zdravstvenu zaštitu.

Iako je relativno nepoznata izvan Silicijumske doline, SVB je bio među 20 najboljih američkih komercijalnih banaka, sa ukupnom aktivom od 209 milijardi dolara na kraju prošle godine, prema FDIC-u.

Točkovi su počeli da se zaustavljaju u sredu, kada je SVB objavio da je prodao gomilu hartija od vrednosti sa gubitkom i da će prodati 2,25 milijardi dolara novih akcija kako bi podržao svoj bilans stanja.

Kalifornijski regulatori su u petak zatvorili tehnološkog zajmodavca. FDIC deluje kao stečajni upravnik, što obično znači da će likvidirati imovinu banke da bi isplatio klijente, uključujući štediše i poverioce.

FDIC, nezavisna vladina agencija koja osigurava bankarske depozite i nadgleda finansijske institucije, saopštila je da će svi osigurani deponenti imati potpuni pristup svojim osiguranim depozitima najkasnije do ponedeljka ujutro. Rečeno je da će neosiguranim štedišama isplatiti „predujam dividende naredne sedmice“.

FDIC je preuzeo vlast u petak ujutru; obično čeka dok se tržišta ne zatvore.

„Stanje SVB-a se tako brzo pogoršalo da nije moglo da potraje samo još pet sati“, napisao je izvršni direktor Better Markets-a Denis M. Keleher. „To je zato što su njeni deponenti podizali svoj novac tako brzo da je banka postala nesolventna.“

Ovo još nije bankarska kriza

U četvrtak, milijarder menadžer hedž fonda Bil Ackman uporedio je SVB sa Bear Stearnsom, prvim zajmodavcem koji je propao na početku globalne finansijske krize 2007-2008.

„Rizik od neuspeha i gubitka depozita je da se sledeća, najmanje kapitalizovana banka suoči sa begom i propadanjem, a domine nastavljaju da padaju“, napisao je Ekman na Tviteru.

Ali većina analitičara kaže da je implozija SVB-a za sada jedinstven i specifičan slučaj zbog specijalizovanih klijenata koji u ovom slučaju dolaze iz krizom pogođenog IT sektora.

Related Posts