Kredit EBRD-a od 25 mln evra za železnicu

by Vesna Lapčić

Srbija će dodatno unaprediti svoju železničku infrastrukturu zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 25 miliona evra. Srbija Voz, nacionalni železnički putnički operater Srbije, iskoristiće kredit za izgradnju novog regionalnog depoa u Nišu i rehabilitaciju dva postojeća u Zemunu i Somboru.

Objekat, za koji garantuje Republika Srbija, omogućiće Srbija vozu da finansira ne samo radove na izgradnji depoa, koji služe za održavanje voznog parka, već i nabavku nove opreme za održavanje i nadzor radova. Modernizacija prakse održavanja povećaće efikasnost putničkih usluga.

U okviru projekta, Srbija voz će raditi i na razvoju veština i podržati nove programe dualnog obrazovanja i dalje unaprediti svoje korporativno upravljanje.

Matteo Colangeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, rekao je: „Železnički sektor je ključni prioritet za EBRD na Zapadnom Balkanu jer podržavamo zemlje u regionu u unapređenju njihove infrastrukture i usluga. Ovo će pomoći da se otključaju ekonomske mogućnosti, ojača regionalna integracija i promoviše održiviji model transporta. Srbija Voz je dugogodišnji partner Banke i zadovoljstvo nam je da proširimo saradnju na ovom značajnom projektu, kako u smislu modernizacije prakse održavanja, tako i u pogledu izgradnje veština.

Srbija voz je klijent EBRD-a od njenog izdvajanja iz bivšeg železničkog preduzeća AD Železnice Srbije 2015. godine. Kroz zajedničke projekte, finansiranje EBRD-a pomoglo je „Srbija Vozu” da modernizuje pet elektromotornih vozova, da izgradi novu tehničku putničku stanicu u Zemunu, koja će uključio IT nadogradnju i novi sistem auto-karata i, u najnovijem projektu, kupovinu 18 novih električnih vozova.

EBRD je takođe podržala projekte u srpskom železničkom sektoru sa drugim državnim kompanijama, do sada uloživši oko 500 miliona evra, a u planu je još oko 500 miliona evra. Trenutna ukupna investicija EBRD-a u železnički sektor u šest zemalja Zapadnog Balkana iznosi milijardu evra, sa značajnim planom za budućnost.

EBRD je do danas u različite sektore srpske privrede uložila više od 8,6 milijardi evra.

Related Posts