Austrija: Rizici ekstremnih nepogoda se potcenjuju

by Vesna Lapčić

Dok je porast elementarnih nepogoda i ekstremnih vremenskih nepogoda očigledan, pripreme za njih u Austriji teku prilično sporo, a rizici se i dalje uveliko potcenjuju, izjavio je nedavno generalni sekretar austrijskog udruženja osiguranja VVO Kristijan Eltner.

Štaviše, vreme je od suštinske važnosti, a ublažavanje rizika je glavni prioritet, upozorili su stručnjaci iz sektora osiguranja i klimatskih i preventivnih istraživanja na zajedničkoj konferenciji za novinare. Ipak, zahtevi industrije osiguranja za nacionalnim rešenjima za prirodne katastrofe do sada nisu naišli na podršku političara, ali ih treba što pre sprovesti.

Iako se u Austriji svake godine evidentiraju štete u proseku od milijardu evra, percepcija rizika od prirodnih opasnosti, kao i svest o opasnostima, u velikoj meri varira lokalno u Austriji i generalno je prilično niska. Zapanjujući broj Austrijanaca (62%) smatra da je isključivi zadatak vlasti da ih zaštiti od prirodnih nepogoda. Svaka druga ispitana osoba navodi da nema informacije o tome kako da se zaštiti od prirodnih opasnosti na individualnom nivou. Samo 50 odsto ispitanih zna značenje alarma civilne odbrane ili zna šta da rade u slučaju alarma. Šteta navedena u anketi odnosi se na oštećenja na otvorenim prostorima (44%) ili direktno na kući ili stanu (39%).

Nedavna studija KFV-a pokazuje da „još uvek postoji jasna potreba da se poveća preventiva od prirodnih opasnosti. Potreba stanovništva za informacijama i obrazovanjem je takođe veoma velika“.

Related Posts