EIB ulaže 500.000 evra bespovratnih sredstava za održivu budućnost javnog prevoza u Nišu

by Vesna Lapčić

Evropska investiciona banka (EIB) potpisala je sporazum o saradnji sa gradom Nišom za finansiranje izrade plana održivog javnog prevoza, koji će omogućiti gradu da strateški odlučuje o investiranju u svoju saobraćajnu mrežu. Uzimajući u obzir postojeće navike korisnika, trendove i strateške ciljeve opštine, plan će pomoći da se investicije optimizuju kako bi se uveo efikasniji, čistiji, komforniji i bezbedniji sistem prevoza. Očekivani benefit tehničke pomoći je i uklanjanje teretnog saobraćaja sa postojećeg međugradskog železničkog koridora.

Plan održivog javnog prevozi i investicije koje će se njime generisati pomoći će Nišu da se razvija, podržan visokokvalitetnom, dobro integrisanom saobraćajnom mrežom, čime će se povećati privlačnost grada kao mesta za život i ulaganje. Tehnička pomoć se pruža u okviru Tima Evrope i zajedničke Inicijative za finansiranje urbanih projekata, koju su EIB i Francuska agencija za razvoj (AFD) pokrenule radi podrške ambicioznim projektima urbanog razvoja.

Liljana Pavlova, potpredsednica EIB odgovorna za aktivnosti Banke na Zapadnom Balkanu, rekla je: „Jedan od prioriteta EIB, kao klimatske banke Evropske unije, jeste da promoviše čistiji i održiviji transport kroz modernizaciju železničkog, rečnog i gradskog saobraćaja širom Zapadnog Balkana. Ova tehnička pomoć će omogućiti razvoj projekata koji će doneti višestruke koristi ljudima koji žive ili putuju u Niš, kao i ekonomske benefite koje proizlaze iz bolje povezanosti unutar grada, kao i sa okolnim opštinama. Istovremeno, to će pomoći Nišu da reši neke od izazova urbanog razvoja i klimatskih promena i na taj način poboljša životnu sredinu i uslove života.”

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je: “Niš se kao grad intenzivno širi i brzo razvija. Frekvencija saobraćaja se takođe povećala, tako da će nam plan održivog gradskog prevoza omogućiti da uskladimo saobraćajnu mrežu sa novim investicionim ciklusom i strateškim usmerenjima grada Niša. Naša posvećenost smanjenju štetnih gasova i zaštiti vode, zemlje i vazduha ima veliki značaj u našim strateškim razvojnim planovima. Sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom počinjemo saradnju sa Evropskom investicionom bankom u okviru potpisanog ugovora. Ovakva vrsta podrške i rezultati koje ćemo zajedno postići biće veoma značajni u budućem periodu.”

Related Posts