Da li banke prave liste nepodobnih klijenata?

by Vesna Lapčić

Pandemija koronavirusa otežala je poslovanje mnogih grana privrede, pa je doprinela i da banke prilikom odobravanja kredita građanima više pažnje obrate na pojedine sektore i zaposlene u njima.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić za Tanjug kaže da se ne bi moglo govoriti o tome da banke prave liste za kredite nepodobnih grana ili klijenata, ali da one kao depozitno- kreditne institucije rade individualnu proveru svakog pojedinca, da li je u stanju da vrati uzeti kredit ili ne.

„Ništa se sadašnja provera ne razlikuje od neke od pre godinu ili dve. Banke to uvek rade pa se desi i da neke klijente odbiju kada procene da ne mogu da vrate kredit“, navodi Vasić.

Dodaje da se situacija i tu menja kada je reč o klijentima iz jedne grane, pa dok je teško očekivati da se neke grane industrije oporave za par meseci, situacija u turizmu ili aviosabraćaju može da se popravi čim putovanja krenu.

A sa time i mogućnost da neko ko sada nije mogao da dobije kredit, da ga dobije kasnije.

Prema njegovim rečima, banke procenom ne štite samo sebe već i klijente da se ne prezaduže i ne dođu u situaciju da ne mogu da izmiruju svoje finasijske obaveze.

„Moj savet ljudima je uvek da se ne zadužuju dok ne dođu u stabilnu finansijsku situaciju da mogu da servisiraju svoje obaveze“, naglašava sagovornik Tanjuga.

Navodi i da je drugačija situacija kada neko traži kredit na kratak vremenski rok vraćanja i na duži rok, jer je kod kratkog roka izvesnost veća a rizik manji.

Realnom i opreznom politikom banaka i merenjem rizika smo, naglašava on, i došli u situaciju da nam procenat nenapaltivih kredita bude nizak.

„Tako je 2015. godine, pre donošenja strategije za smanjenje nenaplativih potraživanja, iznosio 20 odsto. Na kraju prošle godine procenat nenaplativih potraživanja je iznosio 4,3 odsto, a sada je oko 3,6 procenata“, kaže Vasić.

Dodaje da će ako eventualno i dođe do nekog rasta on biti minimalan.

Izvor: Kurir/Tanjug

Foto: Pixabay.com

Related Posts