AltPro pobedio na takmičenju inovacija u oblasti hrane i poljoprivrede

by Vesna Lapčić

AltPro tim, sa svojim inovativnim rešenjem alternativnih proteina, pobedio je na takmičenju Challenge Labs na kojem su predstavljene inovacije u ishrani i poljorivredi. Na završnom događaju Demo day, koji Startit realizuje uz podršku Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, učestvovalo je deset multidisciplinarnih timova u oblastima alternativnih proteina, održive poljoprivrede, ciljane ishrane i digitalnog praćenja.

„Rešenje koje je naš tim ponudio u finalnoj fazi takmičenja je PlumPro, inovativni proizvod koji predstavlja novu generaciju alternativnih proteina sa akcentom na potpuno ekološko prihvatljiv proizvod bez štetnog uticaja na okolinu i nutritivnim kvalitetom koji može da zadovolji potrebe svakog čoveka“, rekle su predstavnice AltPro tima Jelena Čakarević, Danka Dragojlović i Tea Sedlar.

Drugo mesto je osvojio tim Farm6 koji je rešavao izazov u oblasti održive poljoprivrede. Njihovo rešenje podrazumeva razvijanje monitoringa košnica i korišćenja različitih podataka u cilju prevencije bolesti pčela uz istovremeno olakšavanje predikcije pčelarima.

Treće mesto zauzeo je Tim 13 čija je ideja spajanje veštačke inteligencije i veterine u cilju brzog testiranja mleka na antibiotike kako bi do kupca stiglo kvalitetno i provereno mleko.

Najbolji tim po proceni žirija osvojio je bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 2.000 evra, dok su timovi koji su bili drugo i treće mesto dobili dvomesečnu mentorsku podršku Startit tima, kao i priliku da u naredna dva meseca koriste prostor Startit centara za rad.

Ovaj događaj je ujedno bio i mesto susreta osoba koje se bave sistemima ishrane i poljoprivrede kod nas, kao i onih koji su želeli da čuju više o inovacijama u ovim oblastima.

Članove žirija činili su Daniel Pack (OnePointOne), Dragana Petković (BioSense institut) i Nikica Marinković (Altaboxa).

Deo agende Demo day događaja činilo je i izlaganje Alona Moritza (OnePointOne) koji je sa učesnicima događaja razgovarao o svom poslovnom iskustvu sa posebnim osvrtom na potencijal vertikalne poljoprivrede.

U okviru događaja, Nikica Marinković je predstavio i rad Agro Akceleratora i ohrabrio sve zainteresovane u oblasti poljoprivrede da iskoriste priliku učešća u ovom programu.

Challenge Labs program za svoj cilj ima da mapira relevantne izazove iz sistema ishrane i poljoprivrede, uzimajući u obzir različite perspektive, od akademije do industrije kao i pojedinaca kojih se ova pitanja tiču, a potom da pruži predloge rešenja tih izazova.

 

Related Posts