A1 Net Protect: U prvoj godini više od 56 miliona sprečenih napada i 200 hiljada zadovoljnih korisnika

by Vesna Lapčić

Zahvaljujući sve prefinjenijim načinima na koje hakeri ugrožavaju našu, kao i bezbednost naših uređaja, broj pretnji na internetu se kontinuirano uvećava. Svesna odgovornosti koju ima kao pružalac internet usluga i operator u čiju mrežu prelazi najveći broj korisnika, kompanija A1 Srbija je prošle godine lansirala A1 Net Protect. Samo u prvoj godini ovaj dodatak je sprečio više od 56 miliona napada i dostigao 200 hiljada zadovoljnih korisnika.

Nedavna istraživanja pokazuju da je najveći broj ispitanika upoznat sa bezbednosnim rizicima, ali tek 14% o svojoj bezbednosti brine samostalno, dok čak 40% očekuje da za njihovu bezbednost budu odgovorni pružaoci internet usluga. U Srbiji se na svakih 39 sekundi desi jedan sajber napad, a računari čak 60 odsto korisnika interneta su bar jednom zaraženi, pokazalo je isto istraživanje.

Od početka lansiranja, A1 Net protect sprečio je više od 56 miliona napada, od kojih su najčešći malver i fišing napadi. Veliki porast beleže i spam sadržaji, radi plasiranja komercijalnog sadržaja u advertajzing svrhe, čak i obmana i lažnih vesti. Alarmantan je podatak da se napadi na jedan uređaj ponavljaju i po više puta.

Kompanija A1 Srbija je prvi operator na tržištu sa bezbedosnim rešenjem kakvo je Net Protect. Upotreba je jednostavna i efikasna i svaki uređaj na A1 mreži je zaštićen, bez obzira na to koji operativni sistem koristi. Net protect svakih 15 minuta proverava mrežu i zlonamerne web sajtove postavlja na ’crnu listu’ a ukoliko korisnik poseti neku neispravnu stranicu, momentalno šalje upozorenja i blokira je.

Takođe, kako bi edukovala eksternu javnost kompanija je na web stranici prošle godine pokrenula Kutak za bezbedan net. Uz kurseve koji podučavaju kako prepoznati i odbraniti se od najčešćih pretnji u digitalnom svetu, tu je i digitalni vodič za bezbednost na internetu.

Related Posts