Završeno refinansiranje vetroparka Alibunar

by Vesna Lapčić

UniCredit Banka Srbija i Elicio Ali VE, kompanija u stopostotnom vlasništvu Elicio NV, uspešno su završile transakciju refinansiranja Vetroparka Alibunar od 42 MW koji snabdeva nešto manje od 30.000 domaćinstava strujom. Očekuje se da će zelena energija proizvedena ovim projektom smanjiti emisiju ugljen-dioksida (CO2) u Srbiji za skoro 95.000 tona godišnje.

UniCredit Banka Srbija je vodeća banka za strukturiranje i jedini zajmodavac 53 miliona evra za refinansiranje, a takođe funkcioniše kao banka koja obezbeđuje račun i zaštitu od rizika za restrukturirani svop kamatnih stopa, navodi se u saopštenju kompanije.

Komentarišući transakciju, Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija, rekao je: „Za nas ova transakcija predstavlja veoma važno postignuće, što još jednom potvrđuje naše liderstvo u oblasti finansiranja obnovljivih izvora energije u centralnoj i istočnoj Evropi. Ovo je jasan primer kako banke i sektor obnovljivih izvora energije mogu doprineti poboljšanju ukupne energetske bezbednosti i korišćenju obnovljive energije u Srbiji.“

Alain Jansens, izvršni direktor kompanije Elicio, dodao je: „Ovo refinansiranje predstavlja važnu prekretnicu za srpsko tržište obnovljivih izvora energije jer potvrđuje snažne osnove projekta i bankarsko regulatorno okruženje za proizvodnju obnovljive energije u Srbiji. Transakcija takođe potvrđuje da postoje raspoloživa sredstva na srpskom tržištu za lokalno finansiranje dobro strukturiranih projekata i to na duže staze. Ovo su ključni uslovi za ostvarivanje značajnih ambicija Srbije u smislu povećanog udela energije vetra u ukupnoj proizvodnji energije, oblasti u kojoj će Elicio i dalje aktivno učestvovati“.

Belgijski Elicio, deo grupe Enodia/Nethys, specijalizovan je za razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje projektima koji obuhvataju energiju vetra. Portfelj kompanije Elicio trenutno sadrži 540 MW operativnih kopnenih vetroparkova i vetroparkova na moru, sa još 60 MW u izgradnji. Osim projekata u Srbiji, Elicio upravlja sa više od trideset vetroparkova u Belgiji i Francuskoj, a ima i značajan portfelj vetroparkova u Severnom moru.

UniCredit Banka Srbija aktivna je u strukturiranju i sređivanju finansiranja projekata obnovljivih izvora energije još od usvajanja prvog pravnog okvira. Na srpskom tržištu UniCredit je učestvovao i ukupno organizovao finansiranje pet vetroparkova – dva zajedno sa drugim finansijskim institucijama, a tri u okviru bilateralnih ugovora.

Related Posts