Zašto je sve više dece hakera?

by Vesna Lapčić

Savremena deca sve ranije ulaze u online svet, a nedavna istraživanja pokazuju da 70 odsto njih provede najmanje tri sata dnevno na uređajima. Istovremeno, samo oko polovine roditelja koristi aplikacije za roditeljsku kontrolu ili nadgleda decu dok koriste digitalne uređaje, dok ostali manje obraćaju pažnju na digitalno ponašanje svoje dece. Nova serija Hacker:HUNTER postavlja pitanje zašto je toliko dece hakera i istražuje način na koji završavaju na ovom opasnom putu.

Serija od četiri dela pruža širok spektar načina na koji deca dolaze do saznjanja o hakovanju, alatima koje industrija sajber kriminala nudi da pomognu čak i onima koji nemaju napredne veštine programiranja, a žele da se okušaju u hakovanju. Epizode nude odgovor i na pitanje kakav je stav kaznenog sistema kada su u pitanju maloletni prestupnici i, na kraju, postavlja pitanje da li postoji izlaz za decu koja su krenula putem sajber kriminala.

  • Epizoda ‘Regrutovanje’ otkriva kako sajber kriminalci identifikuju talentovanu decu kroz onlajn igrice, a zatim ih delegiraju kako bi mogli da obavljaju zadatke hakovanja. Serija je izgrađena u vidu priče o osmogodišnjaku čija je majka saznala da je njen sin umešan u hakersku grupu u trenutku kada je naručio pištolj na adresu njihovog doma.

Euronews – 19. maj

  • ‘Script kiddies’ je posvećen istoimenom fenomenu i govori o podzemnoj industriji koja služi potrebama ljudi koji nemaju tehničke veštine, ali ipak žele da hakuju. Epizoda rekonstruiše svedočenje tinejdžera koji je napisao scenario o hakovanju svoje škole koristeći javno dostupne alate i skripte. Na kraju biva izbačen iz iste.

Euronews– 26. maj

  • ‘Kazna’ je fokusirana na priču o kreatoru jednog od najpopularnijih hakerskih foruma za prodaju ukradenih podataka na svetu, koji je sa 14 godina kreirao darknet forum. Epizoda govori o njegovom kasnijem pritvoru i iznosi pitanje da li i kako maloletnici treba da budu kažnjeni za prekršaje koje počine onlajn.

Euronews – 2. jul

  • ‘Rehab’ ima za cilj da pomogne publici i odgovori na pitanje da li se hakeri mogu oporaviti i da li im se na kraju može verovati. Da bismo to uradili, epizoda nas vodi u holandski rehabilitacioni centar hakera da razgovaramo sa profesionalcima iz programa rehabilitacije, ali i bivšim hakerima.

Euronews – 9. jul

Serija sadrži komentare stručnjaka iz Kaspersky Global Research & Analisis tima (GReAT): zamenika direktora Marco Preuss i šefa GReAT DACH Christiana Funka, istraživača bezbednosti Mike Jonesa,advokata za sajber bezbednost Alexandar Urbelia, kliničkog psihologa Kelli Dunlapa i mnoge druge.

„Deca su radoznala i žele da se igraju. Za ovu sezonu hacker:HUNTER-a pitali smo se šta se dešava ako se ta radoznalost pretvori u kriminalno ponašanje? Da li je uopšte moguće da četrnaestogodišnjak shvati da radi nešto nezakonito dok sedi za kompjuterom u svojoj dečjoj sobi?“, pita Rainer Bock, hacker:HUNTER-ov izvršni producent. „To je fascinantna tema i naše četiri epizode ​​su kratak i jednostavan uvod u isto – i za roditelje i za sve koji su zainteresovani za digitalnu kulturu.

Nakon emitovanja na Euronews-u, epizode ​​će takođe objaviti Tomorrow Unlocked – YouTube kanal kompanije Kaspersky o tehnološkoj kulturi.

Sve episode dokumentarca Hacker:HUNTER možete pogledati ovde.

Related Posts