Za srpske privrednike 3,1 milijarda dinara bespovratnih sredstava

by Vesna Lapčić

– Program „Srbija i EU – Oprema za privredu“ koji Ministarstvo privrede realizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Delegacijom Evropske unije u Srbiji predstavljen je danas u Beogradu. Programom je obezbeđeno bespovratno 3,1 milijarda dinara za finansijsku podršku preduzetnicima, zadrugama, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme. Ministarstvo privrede obezbedilo je 1,9 milijardi dinara a dodatna sredstva za realizaciju Programa obezbeđena su iz pretpristupnih fondova EU – IPA 19.
“U okviru Programa Opreme koji je najinteresantniji za naše preduzetnike i privrednike, izdvojeno je 1,9 milijardi dinara iz budžeta Republike Srbije, a ove godine je i Evropska unija prepoznala njegov značaj. Sa sredstvima EU, preko 600 srpskih privrednika ima na raspolaganju 3,1 milijardu dinara bespovratnih sredstava. Drugim rečima obezbeđeno je 25 %
sredstava bespovratno, dok je učešće samih privrednika 5 % dok se ostatak sredstava obezbeđuje preko kredita kod partnera – banaka i lizing kuća“, rekla je na predstavljanju Programa Anđelka Atanasković, ministar privrede u Vladi Republike Srbije.

“Ovaj program uz doprinos Evropske unije od 10 miliona evra će definitivno pomoći srpskim kompanijama da rastu i razvijaju se, modernizuju svoju proizvodnju ili usluge i budu više održive i ekološke kroz, na primer, ugradnju solarnih panela. Očekujemo da će do 600 mikro i malih preduzeća širom Srbije moći da dobije sredstva za opremu – zahvaljujući
finansijskim sredstvima od Vlade Srbije i Evropske unije”, izjavio je ovom prilikom šef Delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žiofre.
Kroz pružanje finansijske podrške za kupovinu nove opreme, sektor mikro i malih preduzeća, preduzetnici i zadruge unaprediće proizvodne kapacitete. Javni poziv za učešće u Programu otvoren je 1. juna.

Na predstavljanju Programa, održan je i Panel na kom su učestvovali predstavnici Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije, banaka, lizing kompanija i uspešni privrednici koji su ranije učestvovali u programima podrške Ministarstva privrede.
Javni poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše a najkasnije do kraja ove godine. Više informacija o Programu „Srbija i EU – Oprema za privredu“ i kriterijumima za učešće možete videti na portalu https://preduzetnistvo.gov.rs/.

Related Posts