Wibledon više ne može osigurati prekid poslovanja uzrokovan pandemijom

by Vesna Lapčić

Wimbledon i ostali veliki događaji od sada će biti još i više izloženi riziku COVID-19 jer osiguravači povlače pokriće za pandemiju, piše GlobalData.

Nakon vesti da Wimbledon nakon što je primio veliki iznos novca od pokrića iz polise osiguranja zbog prekida poslovanja, nije u mogućnosti obnoviti istu polisu zbog prekida poslovanje uzrokovanog pandemijom, Ben Keri Ivans, analitičar osiguranja u GlobalData, vodećoj kompaniji za podatke i analitiku, ponudio je svoje viđenje:
“Veliki događaji i sportski turniri suočeni su sa značajnim rizikom tokom sledeće godine jer su osiguravači povukli ponude osiguranja od prekida poslovanja nakon ogromne isplate Wimbledona. Wimbledon je bio očigledno bolje pripremljen od većine drugih događaja, jer je proteklih 25 godina imao osiguranje od prekida poslovanja s pandemijskom klauzulom. No  iz Wimbledona poručuju da neće moći obnoviti istu polisu sledeće godine. Osiguravači koji povlače osiguranje od prekida poslovanja ne iznenađuju, s obzirom na razmere potencijalnih troškova, što se vidi i na primeru isplate Wimbledona za otkaz događanja u ovoj godini. Wimbledon koji više ne može dobiti isti nivo osiguravajuće zaštite izlaže sa velikom riziku sledeće godine, jer bi COVID-19 mogao dugoročno sprečiti velika okupljanja dok se ne pronađe vakcina i ne distribuira. Ako tako značajan događakj kao što je Wimbledon ne može obnoviti svoju polisu to sugeriše da je malo verovatno da će neki drugi organizatori u Velikoj Britaniji imati mogućnost pokrivanja pandemije zbog poslovnog prekida u bliskoj budućnosti”.
Wimbledon zarađuje oko 160 miliona USD na medijskim pravima, 151 miliona u sponzorstvu i oko 52 miliona dolara na prodaji ulaznica.

Related Posts