Očekuju nas teška recesija i nacionalizacija preduzeća

by Vesna Lapčić

Rajev Prakaš, ekspert za štete i potpredsednik Swiss Re za severnu, centralnu i istočnu Evropu kaže da postoje tri scenarija razvoja trenutne situacije od kojih je najverovatniji scenario stagnacije koji podrazumeva tešku recesiju.

„Optimistički scenario sa verovatnoćom oko 10 odsto je taj da je vrhunac epidemije bio u aprilu-maju-junu, karantin se ukida, a posle 1-3 meseca brza i koordinisana politika dovodi do oporavka u obliku slova V, što podrazumeva normalizaciju do kraja leta 2020. Postoje i na žalost dva pesimistična scenarija, sa verovatnoćom od 15 odsto – da će drugi talas pandemije trajati duže, ali ne znamo koliko dugo. Tako bi možda pooštrene mere za karantin mogle da dovedu do kreditne krize, a zatim i do perioda ekonomske stagnacije. Evrozona je na žalost izložena povećanju protekcionizma, ali takođe i pojačanim političkim tenzijama, kroz koje svi sada prolazimo. Drugi pesimistični scenario, isto sa verovatnoćom od 15 odsto, jeste scenario stagnacije, što znači slično tešku recesiju, ali sa dodatno oštećenim tržištem što bi rezultiralo inflatornom depresijom. To je vrlo verovatan scenario“, kaže Prakaš.

COVID-19 će, prema njegovim rečima, verovatno doneti neke od ovih mega trendova – na primer, još inovativnija Centralna banka, fiskalna/monetarna koordinacija ili potpuna monetarizacija duga, vrhunac globalizacije i paralelni lanci snabdevanja – možda i prekid lanaca snabdevanja u ovoj fazi. Jasno je da postoji nova geografija koja dolazi sa ovim mogućnostima, tako da se zaista može govoriti o promeni balansa u svetskom poretku.

Može se očekivati ubrzana digitalizacija – sve kompanije ovo shvataju veoma ozbiljno i očito se kreću ka još intenzivnijem digitalnom dobu, dodaje Prakaš.

„Povratak veće inflacije je vrlo moguć, sa ekonomskim faktorima o kojima smo ranije govorili. I rastuća nacionalizacija ili akcijski udeo vlada u velikim korporacijama, bankama, finansijskim kompanijama itd. što će takođe biti jedan od trendova dok vlade sve više budu podržavale kompanije u ovom važnom periodu. To nas dovodi do nekih jednostavnih vodilja – 4Rs kako ih zovemo – Recesija će biti duboka i oštra, nadam se da će biti kraća. Onda će Oporavak (Recovery) početi u drugoj polovini godine 2020, ali bi mogao da se oduži. Zatim ovi slučajevi Rizika o kojima smo pričali – oni su ključni za praćenje, a konačno i fleksibilnost, tako bitna za industriju osiguranja i reosiguranja koja zaista podržava društvo u ovom post-kriznom periodu i pomaže mu da postane mnogo više Otporno (Resilience)“, objašnjava Prakaš.

Related Posts