VIG: Premija nastavila da raste

by Vesna Lapčić

VIG Grupa ostvarila je 5.77 milijardi evra premije u prvoj polovini ove godine, što predstavlja rast od 3.5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Sve ključne brojke pokazuju značajna poboljšanja u odnosu na isti period u 2020., što potvrđuje stabilnost grupacije uprkos kontinuiranom uticaju pandemije COVID-19. Najveći pokretač rasta bili su segmenti osiguranja imovine i osiguranja od nezgode, a rast je zabeležen i u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju te motornim vozilima. Višekratna premija životnih osiguranja zabeležila je rast od 1.9 posto, dok je jednokratna premija pala za 6.7 posto.

Konsolidovana dobit Grupe pre oporezivanja iznosi 251.4 miliona evra, što je čak 25 posto iznad vrijednosti u prethodnoj godini. Kombinovana kvota Grupe iznosi 95.2%, što je 0.3 posto manje u odnosu na 2020., dok je omer solventnosti dosegao izvrsnih 267 posto.

„Poslovni razvoj VIG Grupe nastavlja se na nivou pre pandemije koronavirusa. Značajan porast premije i dobiti postignut je u okruženju koje ostaje izazovno, obzirom da je i tokom prve polovine godine pandemija uveliko uticala na svakodnevni život. Naš poslovni model koji svim kompanijama Grupe daje preduzetničku slobodu potrebnu za prilagođavanje proizvoda i rešenja u skladu s lokalnim potrebama, pokazao se pozitivnim činiocem našeg stabilnog razvoja“, izjavila je Elisabet Štadler, predsednica Uprave Vienna Insurance Group.

Related Posts