Turizam u Evropi se oporavio u 2021, ali šta će biti zbog Ukrajine

by Vesna Lapčić

Turizam je 2021. godine bio među sektorima koji su počeli da se oporavljaju od pandemije COVID-19, nakon ublažavanja određenih ograničenja vezanih za nju, kao što su ograničenja putovanja, kao i druge mere predostrožnosti koje su preduzete kao odgovor, navodi Eurostat.

U 2021. godini, broj noćenja u turističkim smeštajnim objektima EU iznosio je 1,8 milijardi, što je za 27 odsto više u odnosu na 2020. godinu, ali je manje za 37 odsto u odnosu na 2019.

Kada se posmatra evolucija tokom godina pandemije, broj noćenja u 2021. u poređenju sa 2020. porastao je u većini država članica EU sa dostupnim podacima. Najveći porast zabeležen je u Grčkoj, Španiji i Hrvatskoj, sa skokovima većim od 70%. S druge strane, Letonija, Slovačka i Austrija su bile države članice koje su zabeležile pad noćenja za oko 18%. Ovo pokazuje znake oporavka u sektoru turizma.

Prema nedavnoj analizi turističkog sektora od strane platforme za rezervacije hotela Hoo, sukob Ukrajine i Rusije mogao bi koštati milijarde dolara izgubljenog prihoda od turizma 2022.

Najnovija analiza turističkog sektora od strane platforme za rezervacije hotela Hoo pokazala je da bi sukob Ukrajine i Rusije mogao koštati turizam 10,6 milijardi dolara u smislu izgubljenog prihoda ne samo u četiri zemlje za koje se smatra da su unutar crvene zone, već i u četiri susedne zemlje koje su takođe pogođene.

Foto: pixabay.com

Related Posts