Tri straha srpskog kupca stambenog kredita

by Vesna Lapčić

Piše: Dušan Uzelac, glavni urednik portala Kamatica  za BeRiskProtected

Stambeni krediti su „mostarina“ koju klijenti plaćaju da bi prešli na stranu gde žive  vlasnici nekretnina. Postoji šala da se „stambeni krediti u Srbiji religiozno prodaju jer se većina kupaca prvo pomoli pa potpiše ugovor o kreditu“. A ovo su njihova 3 najveća straha.

Strah da će se tužiti sa bankom

U Srbiji je vazda bio jači dogovor od ugovora – ali u bankama nema mesta dogovoru. Ne zato što oni nisu voljni već zato što „njih“ nema.

Prosečan kupac ne razume bankarstvo, ni pravo. Nije razumeo ni kredite u švajcarskim francima, ni šta znači NKOSK, niti čemu tolika buka oko troškova obrade kredita.

On to ne razume ali vidi ko izvlači deblji kraj. I da za pravdu mora da se sudi.
Strah da će rata skočiti

Otkada je na naše tržište stiglo zapadnjačko bankarstvo, građani su nevoljno primorani da razumeju referentne kamatne stope, nabavne cene novca, bankarske marže, nominalne i efektivne kamatne stope, diskontovani neto novčani tok. A pored obaveze da to razumeju dobili su i zadatak da to isto i prate. Svako veče posle vremenske prognoze oni pogledaju i vrednost EURIBOR-a. Uglavnom ne znajući šta bi radili ako skoči osim da opsuju i odu u nemiran san.

Krediti su se za sve vreme negativnog EURIBOR-a “prodavali” kao vrlo povoljni jer je EURIBOR bio negativan. I tako je na tržište uveden sledeći strah – strah da će rata skočiti što se trenutno dešava.
Strah buduće rate generiše novi strah – da neće moći da otplate kredit.
Strah da neće moći da otplate kredit

 Krov nad glavom i stambeni kredit su od najvišeg prioriteta, poslednja linija odbrane izbora da posedujemo nekretninu. I stvarno, malo ko se odluči da odustane – snađe se, pronađe još neki izvor prihoda, pitanje je samo koja je cena te odluke.
Naša očekivanja od banaka na ovim prostorima su romantizovana. Nekada su one ovde bile servis, danas su industrija. One su jednostavno – prodavnice, a sve što treba da uradimo je da razumemo njihov proizvod i postavljamo racionalna pitanja. To su na kraju ipak naše pare koje ćemo donositi na ime rate svaki mesec.

Pitajte sve što ne razumete. Znanje neutrališe svaki strah, bilo da grmi ili raste EURIBOR: postoji set znanja koji možda može da nas opremi gromobranom i ukloni nemiran san.

Related Posts