Tabaković: Ključno je izbeći nerazumevanje sa klijentima

by Vesna Lapčić

„Ne možete da očekujete da svaki korisnik podjednako dobro razume sve karakteristike proizvoda i uslove osiguranja za koje je zainteresovan. Ono što možete jeste da svakom korisniku posvetite punu pažnju sve dok niste sigurni da je upoznat s najvažnijim karakteristikama tih proizvoda – s rizicima pokrivenim osiguranjem i posebno sa isključenjima u vezi s tim rizicima. Ključno je izbeći nerazumevanje“, istakla je Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, na otvaranju 6. Srpskih dana osiguranja pod nazivom „Nije sve u svoje vreme, već sve u tvoje vreme“.

Po najvažnijim pokazateljima u prethodnih 10 godina, industrija osiguranja beleži natprosečan rast, istakla je Jorgovanka Tabaković.
„Brojevi govore da smo na pravom putu i da smo u oblasti osiguranja kreirali stabilne uslove i rezerve kao odgovore na izazove u periodu krize. Kao regulator, odnosno institucija koja deluje u opštem interesu, zadovoljni smo što su društva za osiguranje pokazala spremnost da u postojećim globalnim okolnostima doprinesu očuvanju stabilnosti i životnog standarda građana. Mogu da istaknem kao guverner NBS da smo u protekloj deceniji ispunili svoj zakonski mandat i ostvarili ciljeve koji su propisima stavljeni ispred nas. Konkretno iznosi kapitala, ukupne imovine, tehničkih rezervi i premije životnih osiguranja više su nego udvostručeni, kao i iznos rešenih šteta, takođe udvostručen, sa 27 na 56,8 milijardi dinara“ .

Prema rečima guvernerke, ukupna premija osiguranja povećana je sa 61,5 milijardi dinara u 2012. godini na 119,4 milijarde dinara u 2021. godini, a premija životnih osiguranja sa 11,9 milijardi dinar ana 27, 1 milijardu dinara.
„Ono što rezultatu daje poseban značaj je i to što je u uslovima dodatnog otežanog poslovanja izazvanog globalnom neizvesnošću tokom ove godine stabilnost sektora osiguranja očuvana. Tome se nadamo i u budućem peridu, a mi ćemo kao NBS i dalje omogućavati nesmetano funkcionisanje naše privrede i našeg finansijskog sistem, a to, pored ostalog, podrazumeva zdravo tržište osiguranja, uz istovremenu zaštitu građana u korišćenju usluga osiguranja“, naglasila je Tabaković.
U tom smislu NBS je dala impuls za potrebna unapređenja na tom tržištu, a to je npr. u oblasti prodaje životnog osiguranja – odgovarajući način provere zdravstvenog stanja osiguranika pre njegovog prijema u osiguranje, zatim ispravljanje određenih propusta u načinu informisanja i ugovaranja kolektivnog osiguranja penzionera, kao i kada je reč o najmasovnijem obaveznom osiguranju – a to je osiguranje od autoodgovornosti.
„Kao regulator sektora osiguranja u maju ove godine usvojili smo Odluku o primeni faktora pola u delatnosti osiguranja kojom se sprovode odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti, što praktično znači da društva za osiguranje ne mogu da koriste faktor pola koji dovodi do razlika prilikom izračunavanja premija i naknada“.


Tržište osiguranja ostvarilo je značajan rast, prema rečima Duška Jovanovića, generalnog sekretara Udruženja osiguravača Srbije:
„Tržište osiguranja ima značajan rast od gotovo 13 odsto u prvih devet meseci ove godine u odnosu na prethodnu. Uspeli smo u doba pandemije da imamo relativno korektan rast od oko 8, 9 procenata. Osiguranje je za razliku od ostalih industrija dosta dobro prošlo u doba pandemije. Više od milijardu evra je prošle godine bila ukupna premija, ali bih naglasio da je od toga više od 600 miliona evra isplaćeno štete, ali društva osiguranja su akumulirala više od dve milijarde evra, od čega se značajna sredstva ulažu u državne obveznice, dobar deo u poslovne banke, a jedan manji u nekretnine“.
O situaciji koja je poslednjih meseci bila oko autoosiguranja Jovanović objašnjava:
„Poslednje poskupljenje bilo je 2014.godine. Prihvatili smo kao industrija osiguranja sugestije Narodne banke Srbije da se potrudimo da zajedno pokušamo da ublažimo efekat inflacije u našoj zemlji. U narednom periodu to poskupljenje predstoji, skočile su isplate šteta, cene rezervnih delova, kao i sve druge cene koje se odnose na našu industriju, ali ovog puta biće u adekvatnoj komunikaciji sa NBS“.
Na otvaranju 6.Srpskih dana osiguranja, Ivana Soković, predsednica UO Udruženja osiguravača Srbije istakla je da je domaći sektor osiguranja, uprkos takvim prilikama, sačuvao stabilnost i ostvario nominalni rast.
„U protekloj godini srpsko tržište osiguranja uspelo je da pređe milijardu evra ukupno fakturisane premije. Prema preliminarnim podacima Privredne komore Srbije, za prvih devet meseci ove godine ostvaren je rast premije od 12,2 odsto: u neživotnim osiguranjima 14 odsto, a u životnim više od 4 odsto. Učešće premije osiguranja u BDP-u iznosi dva odsto i, prema ovom pokazatelju, zauzimamo 63. mesto u svetu. Premija po glavi stanovnika iznosi 175 američkih dolara, što nas svrstava na 62. mesto svetske rang-liste. Iako su navedeni pokazatelji ohrabrujući, moramo uložiti još mnogo napora kako bismo se približili najrazvijenijim tržištima osiguranja“, zaključila je Soković i skrenula pažnju na nužnost saradnje države, regulatora i društava za osiguranje u cilju daljeg rasta i razvoja sektora osiguranja.

Related Posts