Malo zainteresovanih za treći moratorijum

by Vesna Lapčić

Prvog meseca važenja trećeg moratorijuma, interesovanje za olakšice u otplati finansijskih obaveza je bilo malo, drastično manje nego za prethodna dva, pišu Novosti.

U Udruženju banaka Srbije kažu da se bankama za olakšice javilo oko jedan odsto klijenata.

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić smatra da je malo interesovanje za ponuđene olakšice zapravo dobar znak. U Narodnoj banci Srbije i većini banaka, međutim, smatraju da je još rano da se donosi zaključak, jer je rok za prijavu za moratorijum april.

Vasić smatra da su prethodna dva moratorijuma dala dobre rezultate i pretpostavlja da su se za olakšice najviše javili zaposleni u sektoru gradskog hotelijerstva jer su oni ispunjavali propisane uslove da su ili ostali bez prihoda ili da su im prihodi bili znatno smanjeni. Vasić ukazuje da je dobro što treći moratorijum duže traje, pa će svi oni koji budu imali problema u servisiranju obaveza, za olakšice moći da se prijave sve do kraja aprila.

Za razliku od prva dva moratorijuma, treći su građani i firme morali sami da zatraže od banke.

Njime su omogućene olakšice u servisiranju obaveza prema bankama građanima čija su primanja znatno pogođena pandemijom i privredi kojoj je iz istog razloga opao promet ili određeni period nije ni radila.

Foto: Pixabay.com

Related Posts